За 3 седмици::

Агенцията по храните конфискува общо 27 прасета, телета и бикове

Агенцията по храните конфискува общо 27 прасета, телета и бикове

Областна дирекция по безопасност на храните София-област конфискува 12 нерегламентирано превозвани прасета, които са насочени за санитарно клане в регламентирана кланица.

Животните са превозвани с микробус и са били без ветеринарномедицинско свидетелство и без идентификация. Проверката е извършена от инспектори към ОДБХ, София област съвместно със служители на Районно управление на полицията (РУП) град Пирдоп. На нарушителя е съставен акт за установяване на административно нарушение.

От месото са взети проби за лабораторен анализ, ако бъде потвърдено, че е годно за консумация, то ще бъде дарено на социални заведения, съобщиха днес от ведомството на Десислава Танева.

През последните седмици инспектори към БАБХ конфискуваха нерегламентирано превозвани  10 телета при проверка на Граничния контролно - пропускателен пункт Кулата и теле, крава и 3 бика при проверка в град Костенец. На нарушителите са съставени актове.

Инспектори към областна дирекция по безопасност на храните град Благоевград, съвместно със служители на ГКПП - Кулата установиха нерегламентирано превозване на 10 живи телета с лекотоварен автомобил при опит да бъдат транспортирани в Гърция. Животните са превозвани без сертификат за търговия в рамките на ЕС и без данни за извършени ветеринарномедицински мероприятия.

От телетата са взети проби, които доказват, че месото е безопасно за консумация и е дарено на социални заведения.

При проверка край град Костенец са конфискувани теле, крава и 3 бика. Животните са били без ветеринарномедицинско свидетелство за транспортиране, без паспорти и превозвани от нелицензиран превозвач в транспортно средство без сертификат. Лабораторните резултати показват, че месото е годно за консумация и е дарено на социални заведения.

Инспекциите са в резултат на съвместните действия на Българска агенция по безопасност на храните и органите на Министерство на вътрешните работи за спазване действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина.

Целта е недопускането на нерегламентирано придвижване на живи животни и предотвратяване на разпространяването на заразни болести в страната.

15:21ч. 17.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.