Съвети за градината:

Азалията изисква много грижи

Азалията изисква много грижи

Всяка година през февруари Ботаническата градина на БАН в София излага на показ своята гордост – азалиите. Тези растенията могат да живеят над 50 години. Пренесени са в Европа от Индокитай и за разлика от сукулентите, които са страст на мъжете, азалиите са слабост на жените. В домашни условия обаче се отглеждат трудно и изискват специално внимание.

Тази година традиционната изложба в Ботаническата градина ще бъде от 12 до 20 февруари. В почивните дни - 13, 14 и 20 февруари, от 12 и 15 часа ще има консултации по отглеждането на азалиите. Ето какви съвети дават в аванс експертите от БАН чрез AgroLife.

Грижите започват веднага след цъфтежа. Най-напред трябва да откъснете преминалите цветове и връхчетата, за да може растението да се разклони. Докато има опасност от слани, азалиите се държат в най-хладното и проветриво помещение. След това, ако имате градина, може да ги изнесете навън. Извадете ги от саксията, без да разбутвате туфата и ги засадете на място, защитено от вятъра и силното обедно слънце. През цялото лято храстчето се тори и полива обилно. Честотата на подхранването е в зависимост от състава на торовете – то може да е веднъж на две седмици или веднъж на месец и половина.

Ако нямате градина и азалията трябва да остане в саксия, сложете я през лятото на северен балкон и там я подхранвайте и поливайте редовно. И така до зимата, когато тя ще се покрие отново с кичести цветове.

Проблемът е, че понякога въпреки грижите, които сме положили, азалията не иска да цъфти. Това може да се дължи на поливането – ако е било недостатъчно или прекалено обилно. В подложката например не бива да се задържа вода, защото, както градинарите казват, азалията не обича да е с „мокри крака“.

Другата причина може да е почвата. Тя трябва да е кисела, лека и пръхкава. Градинската е тежка, а торфът, иглолистната и широколистната листовка са леки. Когато ги смесим с пясък, се получават подходяща субстанция. Не е добре да се използва само торф, тъй като корените на растенията изсъхват лесно и може да загният. Ако се преполива, торфът вкисва. Ако пък в него липсва иглолистна листовка, азалията ще расте само на листа.

Необходимата почва може да подготвите и сами. Иглолистна листовка може да намерите под клоните на ела и смърч, а широколистната - в букови гори. Дъбовите не се препоръчват, защото листата съдържат много танини, които азалиите не понасят. Торф може да се купи от градинските центрове. Пясъкът трябва предварително да се промие от дребните частици гипс, талк, глина и други примеси. Това става най-лесно, като се сложи в сито под течаща вода. Отделните съставки се смесват в равни части - например кофичка торф, кофичка иглолистна листовка, същото количество широколистна и малко пръст. В дъното на саксията се прави дренаж от камъчета и керемиди, за да не се затлачват дупчиците, през които трябва да изтича излишната вода от поливането.

Ако сте си купили растение от магазина, което цъфти в момента, поставете го на хладно и светло, но не на пряка слънчева светлина. Поливайте всеки ден. Не пръскайте цветовете с вода, защото се развалят. В този момент растението не трябва да се тори. Температурата в помещението не бива да е повече от 14-15 градуса. Поставена до парното, азалията ще загине. След прецъфтяването я пресадете, за да й се радвате догодина.

 

10:30ч. 10.02.2016г.
D

Не е ясно от текста,като мине лятото,посадената азалия в градината ли остава (виждала съм ги в чужбина да си стоят целогодишно)?Какви са грижите за градинските азалии,те различни лиса от саксийните у нас?

Dali E.
02:42ч. 10.04.2016г.

Оставете коментар: