За начинаещи:

Азотният тор подлудява овошките, заложете на комбиниран

Азотният тор подлудява овошките, заложете на комбиниран

За да подсилите растежа на листата, летораслите, завръзите и формирането на нови генеративни /плодни / пъпки на овошките за идната година, е добре да наторите. Най-лесно е когато имате добре угнил оборски тор, но при липса трябва да подхраните с минерален. И тук идва спорът – дали да е азотен или комбиниран.
В миналото се прилагаха предимно азотни торове, коментира агроном Свободка Ангелова. Но те прекалено „напрягат“ растенията, които развиват бързо огромна листна маса. Листата им стават светли, изтъняват и се нападат от повече болести и вредители. Даже при повече амониева селитра опадват цветовете и завръзите. Има обаче момент, в който амониевата селитра е подходяща – когато дръвчетата боледуват и се налага изрязване на болни клони. Тогава се прилага торене с амониева селитра, защото се стимулира развитието на спящите пъпки, от които да се развитият нови леторасли. Целта е да се засили дървото. Но това е изключение, затова през пролетта препоръчваме по-модерните комбинирани торове – NPK. Те съдържат достатъчно азот, фосфор и калий, които са нужни за доброто развитие на овощните дръвчета, лозите, малините, касиса и къпините.
Основното правило е торът да се внася на 20 см от стъблото. Ако коренът на плодните храсти е по-мощен – може да сложите до една кафена чашка. Ако малините са в редица, прави се малка браздичка между тях, на дъното й се слага поне половин сантиметър тор. Зарива се и после се полива.
На младите овошки до 5 г. са нужни около 200 грама, а над 5 г. - 1 кофичка от кисело мляко. Отново се внася на разстояние, покрива се с почва и се полива. На тези, които вече са торени през есента с троен суперфосфат и калиев сулфат, количеството трябва да е наполовина.
Комбинирният тор е подходящ и за подхранване на тревната морава. Разпръсква се върху тревата, след което тя задължително се полива. Амониевата селитра започва да се прилага от началото на май, когато тревата избуее и температурите трайно се вдигнат над 15 градуса.
Добре е всеки да си подготвя и компост. Някъде до градината се изкопава яма с дълбочина около 1-2 куб.м , застилате я с найлон и я пълните постоянно с опадали листа и изкоренени плевели, слама и т.н. От време на време хвърляте малко азотен тор и леко оросяване, за да се ускори изгниването. Когато ямата се напълни, може да хвърлите отгоре малко пръст - срещу разрушаващото действие на слънцето.Така ще имате под ръка органика, която ще внасяте през есента.

08:52ч. 10.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.