:

Акари и белокрилки нападат оранжериите

Акари и белокрилки нападат оранжериите

В този период на годината оранжерийните домати и краставици са под заплахата на армия от неприятели, най-опасните от които са акарите и белокрилката. Борбата е изключително важна, за да може плодовете, които са се оформили, да узреят, казва Георги Георгиев, агроном на оранжерийния комплекс „Монд Дивелъпмент“  в пазарджишкото село Козарско. За борба с акарите препоръчвам препарата „Нисоран“,  а за белокрилката – „Волием тарго“. Тази година е разрешен и препаратът „Ланат“,но само за пръскане на открити площи. Може да се използват и феромонови  уловки, но те са скъпи. Дезинфекцията се извършва основно след като приключи сезонът. Тогава се правят димки със сяра и спирт. Новите растения се засаждат от 1 март. Дотогава мястото трябва да е почистено, изорано и наторено. Земята почива през декември, януари и февруари.

Оранжериите в Козарско са специализирани в производството на красавици и домати, като за краставиците се прилага стара технология, известна с името „отглеждане върху слама“. Днес се използва на малко места у нас, защото има много тънкости и е трудоемка, но големият й плюс е, че зеленчукът има превъзходни вкусови качества. Освен това позволява по-ранно засаждане. Сламата, която угнива постепенно и се превръща в торф, дава хубав вкус и аромат на зарзавата. До октомври от нея не остава нищо, превръща се в част от земята.

Не бих обаче посъветвал малките стопани да садят краставици в бали от слама, ако нямат нужните познания. Хора без опит това не могат да го правят, е категоричен Георги Георгиев.

Доматите се отглеждат вързани на сезал и закачени на куки. Почвата е мулчирани с цел да се задържа влагата максимално дълго. Найлонът пази и от плевели, които са предпоставка за развитие на болести и паразити, обяснява Георги Георгиев. Мулчирането усложнява работата, изисква и повече средства, но после резултатите са по-добри, казва Георги Георгиев.

Според него сортове с доказани качества за оранжерийно производство е „Панекра“ и „Мохито“. „Панекра“ е ранен хибрид на „Синджента“, който в момента се налага на нашия пазар. Той е с твърди и едри плодове. Приспособява се лесно и е издръжлив на неблагоприятни климатични условия. И най-важното - плодът може да се използва на 100%, защото не образува кочан. 

21:03ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.