В помощ на овощаря:

Амониевата селитра помага на плодни дървета с измръзвания

Амониевата селитра помага на плодни дървета с измръзвания

 

Здравият студ през зимата изигра отключваща роля за биологичния феномен - стабилен зимен покой, при който няма провокационно пробуждане и нарушение на студоустойчивостта. Това е причината да няма големи повреди по плодните дървета, както се очакваше.

Ако все пак има измръзвания по някои от по-топлолюбивите видове, може да им помогнете да се възстановят чрез торене с амониева селитра. Тя е подходяща, когато дърветата боледуват или се налага изрязване на измръзнали клони, защото стимулира развитието на нови леторасли от спящите пъпки.

За всички овошки в добро здраве се препоръчва използването на комбиниран тор – NPK. Той съдържа достатъчно азот, фосфор и калий, необходими за доброто развитие на овощните дръвчета, лозите, малините, касиса и къпините.

Основното правило е торът да се внася на 20 см от стъблото. Ако коренът на плодните храсти е по-мощен – може да сложите до една кафена чашка. Ако малините са в редица, прави се малка браздичка между тях, на дъното й се слага поне половин сантиметър тор. Зарива се и после се полива.

На младите овошки до 5 г. са нужни около 200 грама, а над 5 г. - 1 кофичка от кисело мляко. Отново се внася на разстояние, покрива се с почва и се полива.

На тези, които вече са торени през есента с троен суперфосфат и калиев сулфат, количеството трябва да е наполовина.

 

07:54ч. 14.04.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.