Ефектът Brexit за България:

Англичани продължават да купуват къщи по селата 

Англичани продължават да купуват къщи по селата 

Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти у нас за първото полугодие са 26.1 млн. евро срещу 36.5 млн. евро за същия период миналата година. Това показват последните данни на Българската народна банка (БНБ).

Най-голям дял в инвестициите в недвижими имоти имат Норвегия (4.7 млн. евро, 18.2% от общия размер за януари - юни 2016 г .), Русия и Великобритания (с по 3.9 млн. евро, 14.9% от общия размер за периода).

Докато руснаците инвестират предимно във ваканционни имоти по Черноморието, англичаните продължават да се интересуват от селски имоти.

След Brexit жителите на Острова се вълнуват от това как ще ползват имотите си в чужбина, доколко ще могат да разчитат на здравно осигуряване в ЕС, както досега, задават си и много други въпроси.

Брокери твърдят, че англичаните продължават да търсят къщи по селата - харесват тухлени постройки, старо строителство - такива, които са подготвени за ремонт, но не са обработени. Независимо от това те оглеждат сградата да е със здрави основи и масивен градеж. Предпочитат сами да направят ремонта. За предпочитане е къщите да са близо до планина или море - но най-важно за тях е мястото да е спокойно и въздухът да е чист.

Британците имат добри възможности за покупка на имот у нас, с техния стандарт на живот. Основни купувачи си остават английските пенсионери. Но добрата новина е, че напоследък в България идват и млади семейства, с малки деца.

Къщи могат да се намерят само на 15-20 километра от големите градове. Цената е особено атрактивна - 4-5 хиляди евро за къщата. Такива изгодни оферти излизат около Пловдив, Стара Загора, Тополовград и дори около Елхово. Също в района на Средна гора и около Хисаря.

Любопитно

- През 2008 г. благодарение на самоукия брокер Дейвид Фербърн в община Враца се заселиха десетки англичани. Бившият учител от Англия купи 150 изоставени селски къщи във Врачанско. Той наемаше български работници, които ремонтират сградите, а след това ги продаваше на британски семейства. Дейвид решил да инвестира в селски имоти заради прекалено високите цени и корупцията в големите български курорти.

- Англичанинът Антъни Чарлз и съпругата му изумиха жителите на пограничното село Левка в община Свиленград, когато закупили местното училище “Христо Ботев“, пише “Монитор“ през 2015 г. Школото не функционирало от 1989 г., било оставено на разрухата. Когато преди 2 години Чарлз направил офертата си, подът пропадал, покривът течал, а на двора живеело подивяло магаре.

За изненада на всички обаче британецът не се отказал от офертата си и след солиден ремонт от миналата година живее всеки ден в школото. Антъни запазил автентичния му дух - боядисал го отново изцяло в червено, а на вътрешните стени още висят портрети на Христо Ботев.

По Агенция Блиц

На снимката: Антъни Чарлз и съпругата му, които купиха училище в с. Левка (в. "Монитор")

22:41ч. 25.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.