Недомислено:

БАБХ блокира предколедната инициатива "Ако си дал..."

БАБХ блокира предколедната инициатива

Не са спазени редица изисквания за съхраняването и контрола на оставените във витрината ястия и продукти.

Областната дирекция по безопасност на храните премахна хладилника за бедни, който бе поставен в центъра на Русе, съобщи "Дарик".

Инициативата под мотото "Ако си дал..." се провали в навечерието на Коледа, тъй като се оказа, че не са спазени редица изисквания за съхраняването и контрола на оставените във витрината ястия и продукти.

Само за ден в дирекцията са получени множество сигнали от граждани, които са притеснени от начина на функциониране на витрината. Оказва се, че хладилникът не е включен в електрическата мрежа и на практика не работи. Въпреки че е зима, в Русе температурите през последните няколко дни са около 10 градуса, а голяма част от деня хладилната витрина била на слънце.

„Храните се поставят от различни хора, не се знае при какви условия са приготвени, не се знае откъде са закупени, не се знае какъв им е срокът на годност, не се знае колко време ще престоят там", обясни директорът на ОБДХ в Русе д-р Андриан Райков.

Хладилникът е неохраняем и на практика всеки има достъп до него, така че няма контрол. Според д-р Райков безопасността трябва да бъде на първо място и при благотворителните инициативи.

"За да се предлага една храна на определен кръг от хора, без значение дали са деца, дали са бездомни хора, които се нуждаят, тази храна трябва да е правилно етикетирана, с маркировката й за срок на годност", каза още той.

Храните, които са се намирали в хладилника по време на премахването му от центъра, ще бъдат унищожени, тъй като се водят с неизвестен произход. Официално нито общината, нито дирекцията имат информация кой е поставил хладилника в центъра на града.

След установяването му той ще бъде санкциониран.

15:36ч. 23.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.