:

Заради ЕС - БАБХ не може да забрани сиренето с палмово масло у нас

Заради ЕС - БАБХ не може да забрани сиренето с палмово масло у нас

Агенцията по храните (БАБХ) прави редовно проверки за влагането на растителни мазнини в млечните продукти, заяви пред Българското национално радио. Райна Иванова, експерт във ведомството.

„България е член на Европейския съюз, а слагането на растителни мазнини в млечни продукти е разрешено в съюза. Тези храни обаче не могат да бъдат наричани „млечни“. Затова в наредба е записано, че те се наричат „имитиращи продукти“, съдържащи в състава си мляко“, посочи Иванова. Тя добави, че ако бъде забранено влагането на растителни мазнини само за български преработватели, това ще ги направи неконкурентоспособни на европейските.

През 2015 г. Агенцията е взела 60 проби от търговската мрежа за прверка. Открити са 8 случая на вложени немлечни мазнини, въпреки че на етикета е обявено, че това са млечни продукти.

Тези храни са възбранени, върнати са за преетикетиране, а на производителите са наложени глоби. По закон санкцията варира от 1000 до 2000 лева за физическо лице и до 6000 лв. за юридическо.

Млекопроизводителят Танчо Колев смята, глобите за измами на потребителите са прекалено ниски. Той настоя за конфискация на стоките и раздаването им на социално слабите. Д-р Райна Иванова припомни, че в момента се изработва нов Закон за храните, където са разписани по-високи санкции. По думите й в момента няма законово основание за конфискация на храните.

Част от мандрите в страната са обявили от 1 април изкупна цена от 35 ст. за литър краве мляко, каза Колев и предупреди, че много производители обмислят закриване на фермите.

 

13:54ч. 24.03.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.