:

БАБХ: Хранителна добавка за отслабване може да доведе до тежко отравяне и дори до смърт

БАБХ: Хранителна добавка за отслабване може да доведе до тежко отравяне и дори до смърт

Автор: Д-р Надя Сертова, БАБХ

Добавката се използва за отслабване. Сигналът е подаден във връзка с това, че продукти, съдържащи DNP могат да бъдат незаконно открити в Германия по два начина: чрез интернет или чрез дистанционна търговия от трети страни.

Веществото (2,4 динитрофенол) представлява жълтеникава кристална прах, която има сладникаво-плесенясал мирис. Разтворимо е в етил ацетат, ацетон, хлороформ, пиридин, толуен, алкохол, бензен. За хора, трениращи бодибилдинг е под формата на капсули или таблетки. Има доказани случаи, при които добавянето на DNP към хранителни добавки не е декларирано и по този начин не може да бъде идентифицирано от клиентите.

Такъв е бил и случаят, за който е подаден сигнал до RASFF. DNP е липофилно вещество, което принадлежи към групата на нитрофенолите. Възможните нежелани реакции са гадене, повръщане, изпотяване, жълто оцветяване на кожата, спадане на кръвното налягане и сърдечни аритмии. Симптомите могат да доведат до кома и смърт.

В медицинската литература, леталната доза е 1-3 г динитрофенол. Веществото се натрупват в тялото и при повтарящ се прием на по-малки дози може да има тежки и животозастрашаващи ефекти.

В немската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, през 2013г. е било направено предупреждение относно таблетки за отслабване, съдържащи 300 мг/таблетка DNP. През май 2015г. Швейцарската федерална агенция по безопасност на храните също е предупредила да не консумират продукти със съдържание на DNP.

Още през 2006 г. и 2008 г. BfR е уведомила за тежки здравословни увреждания, някои от които с фатален изход, които могат да възникнат при консумацията на продукти, съдържащи DNP. В базата данни за отравяния с 2,4-динитрофенол към днешна дата BfR е регистрирала пет случая, три от които са били с фатален край.

В първия случай на отравяне с фатален произход е била млада жена, използваща хранителна добавка, съдържаща DNP за ‘‘топене‘‘ на мазнини. Симптомите са били изпотяване, бързо покачване на температурата, повишена сърдечна честота и белодробен оток. Жената е починала от полиорганна недостатъчност. Във втория случай, културист е взел твърде висока доза хранителни добавки, съдържащи DNP.

Симптомите са били: висока температура, бъбречна недостатъчност и смърт. И при третия смъртен случай, симптомите, които са настъпили са типични за DNP отравяне, в резултат на което пациента е починал.

Поради голям риск за здравето, причинен от DNP, BfR спешно съветва да се спре консумацията на продукти, съдържащи това вещество. Ако има съмнения, че са консумирани продукти, съдържащи DNP трябва веднага да се потърси медицинска помощ или спешно да се посети токсикологичен център

08:53ч. 09.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.