Предпролетно:

Бадемите в Майорка започнаха да цъфтят

Бадемите в Майорка започнаха да цъфтят

Бадемите в Майорка започнаха да цъфтят и това е времето, в което се организират екскурзии от много европейски държави до това райско кътче на земята. Цъфтежът започва в края на февруари и продължава до края на март – време, в което островът потъва в приказни цветове и аромати.

Големите бадемови  насаждения са концентрирани в централната част на Майорка, където климатичните условия за отглеждането на тази култура са изключително благоприятни. Твърди се, че средиземноморският климат и т. нар. система за сухо земеделие (без напояване чрез прилагане на други методи за запазване на влагата) определят уникалния вкус на плодовете. Те се отличават с голяма сладост, високо съдържание на протеини, мастни киселини и въглехидрати, което е предпоставка за широкото им приложение в различни продукти на хранително-вкусовата промишленост.

Реколтата се прибира в края на август и началото на септември предимно механизирано, но има стопанства, където все още това се прави на ръка чрез брулене с дълги пръти.

У нас съществуват благоприятни условия за отглеждане на бадеми в Бургаска област, Пловдивско и Хасковско. Но бадемът може да вирее успешно и в други части на страната – по поречията на Дунав, край  Струма, в Сливенско, та дори в Западна Стара планина при условие да бъдат подбрани подходящи сортове.

 

13:06ч. 12.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.