Блокадата на границата:

Българските власти приканват, гръцкото правителство маневрира

Българските власти приканват, гръцкото правителство маневрира

Народното събрание настоява ЕК да вземе незабавно отношение по случая.

Народното събрание прие в петък Декларация във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери. Декларацията беше приета единодушно с гласовете на 186 депутати.

Българският парламент настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата. Народното събрание настоява отговорните български институции да продължат усилията си в посока на разрешаване на кризата в двустранен план.

Парламентът настоява ЕК в ролята си на пазител на европейските договори и съблюдаващ прилагането им да вземе незабавно отношение по случая, включително и да започне наказателна процедура срещу правителството на Република Гърция.

Гръцкото правителство обсъжда възможност да излезе с контрапредложение пред фермерите в момент, когато продължават земеделските блокади по пътища и гранични пунктове в цялата страна в знак на протест срещу спорната пенсионна реформа, съобщава в. "Та неа", цитиран от economynews.bg.

Очаква се въпросното контрапредложение, изготвено от министерството на труда, да бъде оповестено от премиера Алекис Ципрас на поисканата от фермерите среща с него.

Според изданието контрапредложението на правителството щяло да включва по-ниски данъчни ставки за фермерите за периода 2017-2019 г. Например, ставката върху доходите за 2017-2018 г. да падне до 10 на сто. Правителственият законопроект предвиждаше първоначално ставка от 14 на сто за 2017 г., 17 на сто за 2018 г. и 20 на сто за 2019 г.

Правителството на Ципрас отива на този ход на фона на ескалиращо социално напрежение в страната. Блокади и контраблокади има на границата с България. Товарни камиони са блокирани и от двете страни на границата с Турция. Протести и блокади има също в района на Халкидики и край Солун и по основните пътни артерии - автомагистралата Егнатия и тази между Атина и Солун.

Фермерите възнамеряват да "обсадят" Солунското летище. Земеделски производители от Западна Гърция пък обявиха, че са решени да продължат протестите, като блокирани остават граничните пунктове с Македония, съобщават гръцките медии.

10:48ч. 20.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.