За Коледа:

БГ патиците и пуйките са чисти от токсини

БГ патиците и пуйките са чисти от токсини

Търсете български патици за коледните празници. Ние гарантираме, че те са хранени с фураж, който отговаря на всички европейски изисквания. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков за AgeoLife.

Според него в нашето патешко месо със сигурност няма деоксиниваленол (DON) – опасен микотоксин, който се образува във фуражите при лошото им съхранение и предизвиква у птиците хранителни разстройства, кръвоизливи, дерматити и други заболявания. Лошото е, че крие рискове и за хората. У нас обаче контролът по отношение на този микотоксин е строг.

Много важно е също, че птиците в България не се хранят с трупно брашно.

Нашите кланици се проверяват редовно и има гаранция по отношение спазването на санитарно-хигиенните изисквания.

Качествено е и пуешкото месо, макар че се произвежда в ограничени количества, предимно в малките домашни стопанства. Цели пуйки се внасят главно за Коледа и Нова година, но през 2015 г. производството в Европа е намалено. Причината е, че трудно се намира соев шрот, който не е генномодифициран.

Царевицата също трябва да е местно производство, за да няма ГМО, и това е сериозен проблем за европейските фермери.

„Все пак гарантираме, че пуйките от ЕС имат добри вкусови качества и  отговарят на изискванията, но не може да кажем същото за бразилските, виетнамските и китайските. Ние няма как да ги проверяваме, защото това е стока, която влиза със сертификат“, посочи председателят на съюза.

С яйцата всичко е наред – пазарът е задоволен с българска стока. През тази година са произведени над 1,3 млрд. яйца, като част от тях се изнасят в Гърция, Германия, Франция и САЩ. Вътрешният пазар също е задоволен, а цените са най-ниските в Европа, допълни Белоречков.

08:30ч. 23.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.