На Еньовден:

Берете билки за лек на зеленчуците и овошките

Берете билки за лек на зеленчуците и овошките

 

По стара традиция на 24 юни – Еньовден, в ранни зори се събират ароматни билки, защото поверието гласи, че в тези дни от годината те са най-лековити. Много от тези растения могат да се ползват и за предпазване на овошките и зеленчуците от различни болести и вредители. С тях се приготвят водни разтвори -  настойки, запарки и извлеци, които ни помагат, без да харчим допълнителни средства, да получим вкусна и чиста продукция.

Влизайки в ролята на знахари, е добре да наблюдаваме фазите на луната и преминаването й през различните зодиакални съзвездия.

В момента например се намираме в намаляваща луна. Това е и най-подходящото време за борба с вредителите. Тези, които се крият в земята, трябва да се атакуват, когато луната е в Телец, Дева и Козирог.(Може да видите в кой знак е луната на нашия сайт в секция „Консулт“ )

Извлеците са най-силни, когато се приготвят малко преди пълнолуние. Тогава се слагат две шепи от лечебното растение в 10 литра студена вода. Билката престоява  24 часа и след това течността се излива в областта на корена. Срещу зелева пеперуда например помагат извлеци от мента, салвия и мащерка. Срещу листни въшки – коприва и латинка. Акарите се унищожават с извлек от малини, а за маната ефикасен е извлекът от чесън и босилек.

Ето и още няколко лечебни рецепти.

Тревист бъз (Sambucus ebulus). Водните настойки от свежи листа и цветове, събрани в периода на цъфтеж, унищожават при пръскане листните въшки и други дребни смучещи насекоми. За целта 500 g листа от бъз се заливат с 3,5 1 вода и се варят 30 минути. Долива се изпареното количество вода. Прецежда се и се пръска.

Лайка (Chamomilla recutita, Matricaria chamomilla). Съцветията на лайката проявяват висок инсектициден ефект срещу листни въшки, кръвна въшка, листни бълхи, листозавивачки и т.н. Използват се водни разтвори от изсушени и стрити на прах съцветия в доза 200 g прах за 10 1 вода. Възможно е да се прилагат и водни екстракти, получени след накисване на 200 g съцветия в 10 литра вода за 24 часа. Този екстракт може да се прилага и непосредствено преди прибирането на реколтата, тъй като токсичността му бързо се губи под влияние на слънчевата радиация.

Кукуряк (Heleborus odorum).  Във всички части на растението се съдържат отровни гликозиди – хелеборин, хелабороин и други. Действа много ефективно срещу младите ларви на колорадския бръмбар, нощенките, листните въшки по зеленчуковите култури и други открито живеещи насекоми

Използва се под формата на отвара, като 500 g свежа маса се вари 20-30 минути в 10 литра вода.

Чесънът също е изключително лековито растение. От него трябва да приготвим настойка, която има доказано инсектицидно и фунгицидно действие срещу листни въшки, акари, белокрилка, мани и ръжди. Приготвя се от 0,5 кг счукан чесън, който се залива с 3-4 литра вряща вода. Престоява 1 час при често разбъркване. Сместа се прецежда през марля и остатъкът се залива отново с 1 литър вода за 1 час. Двете количества се смесват, доливат се с вода до 10 литра и се добавя 40 грама сапун. Тази настойка има чудотворен ефект върху розите, които се изкъпват с нея обилно.

07:41ч. 20.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.