Промени в нагласите:

Биологичното производство у нас нараства

Биологичното производство у нас нараства

България е домакин на семинара „Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа”.

През последните години биологичното производство у нас бележи значителен ръст. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров при откриването в столицата на семинара „Перспективи за развитие на биологичното земеделие в страните от Югоизточна Европа”.

Към края на 2014 г. в Министерство на земеделието и храните са регистрирани 4 092 биологични производители, преработватели и търговци, а в края на 2015 г. операторите в системата са над 4 800.

Основните култури, които се отглеждат в България по биологичен начин са трайните насаждения, които са средно 65% от общо култивираните площи. Отглеждани по биологичен начин са и зърнено-житни култури – основно пшеница, ечемик и овес, както и технически култури като слънчоглед, маслодайна роза, лавандула.

Д-р Цветан Димитров информира, че друг основен сектор на биологичното производство у нас е лозарството и винопроизводството. Последната година общото производство на биологична растителна продукция е над 38 000 тона.

Секторът на биологичното животновъдство в България също бележи трайна тенденция на увеличение. Най-голям дял от биологичното животновъдство през последната година се пада на пчелите – 18.5%, следвани от козите и овцете.

22:31ч. 29.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.