:

По следите на една "новина" - БНТ разтревожи с твърдото гориво, МОСВ успокоява (засега)

По следите на една

От своя страна AgroLife предупреждава: Внимателно с потреблението на новини - при съмнения, консултирайте се с AgroLife!

Твърдите горива ще бъдат заменени с брикети от биомаса или друго екогориво, съобщи БНТ преди няколко дни. Промените били предвидени в директива на Европейския съюз с цел да се намалят вредните емисии във въздуха.

От AgroLife проучихме, че тая "новина" се тиражира от преди две зими още. Примерно във в. "Стандарт", 23 февруари 2014 г., заглавието е "От 2016 г. забраняват печките на дърва и въглища".

И мине не мине време, медиите вдигат обществото по тревога, особено като наближи зимният отоплителен сезон. И нали си преписват благородно едни от други, медийното пространство, особено в интернет, е затлачено от поредната приливна вълна.

Едно е това да се случи в интернет, където кой повярвал, кой не, друго е да ти го съобщи националната, още наричаща се обществена телевизия. Която всяка баба на село е включила до кухненската си печка с дърва.

"Казаха по телевизора" е парола за достоверност, с която "новината" придобива гигантско ехо сред застрашеното от евродирективата население. И го настройва и срещу директивата, и срещу Европата въобще.

От Министерството на околната среда и водите, вероятно придобили тренинг, бързо реагираха: "Няма европейска директива, която да налага забрана на отоплението с дърва и въглища от 2016 година".

И още: "На министерството не е известно да се водят разговори за въвеждане на такава. Нещо повече – ако темата бъде повдигната, министерството ще бъде твърдо против."

И отпраща към 2022 г., когато ще има промяна в изискванията към отоплителните уреди. Но този нормативен документ не определя изисквания към уредите, пуснати на пазара преди тази дата. И съответно няма претенции към продължаване на тяхната употреба.

Министерството използва случая, та да ни обяснят надълго и нашироко директивата в сила след 6 години, но ние спираме. Дотогава кой знае колко пъти ще се възкресява с повод и без повод, особено като наближи, пак да то кажем, отоплителният сезон.

А от БНТ изтриха новината от сайта си, все едно не е била излъчена. Бабите си знаят - щом не е казано по телевизора, значи не се е случило. На тях може така да им се е сторило. Извинение не е нужно.

От своя страна AgroLife предупреждава: Внимателно с потреблението на новини - при съмнения, консултирайте се с AgroLife!

 

12:06ч. 26.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.