Изобилие:

Богат улов на риба пред Никулден

Богат улов на риба пред Никулден

След дългите години, в които Черно море не беше благосклонно към рибарите и криеше ревностно своите дарове, тази година то ври от паламуд и чернокоп.

Такъв богат улов не помним от години, разказват рибарите от Ченгене Скеле в навечерието на Никулден. Появи се и лефер, и зарган,  а щом тези по-едри хищници ги има, то значи има с какво да се хранят. И наистина – хамсията през този сезон е също в изобилие. Оттук и добрите цени в големите търговски вериги – пред Никулден цената на паламуда е около 9 лв. за кг, при 15-16 лв. за кг в предишни години, по 7-8 лв. за кг се предлагат чернокопа, толкова е и скумрията.

Как да си обясним това изобилие? Според учени от Института по рибни ресурси във Варна след края на 90-те години бяха спрени  най-замърсяващите производства в бившия СССР, в Румъния и у нас. Европа построи нови пречиствателни съоръжения по Дунав, а в България бяха инвестирана над 350 млн. лв. в пречиствателни станции (ПСОВ) в черноморските селища, осигурени от Оперативна програма „Околна среда“. Вече работят новите ПСОВ Бургас – Банево, Ветрен и Минерални бани, ПСОВ Бургас – Горно Езерово и ПСОВ – Созопол. Бяха напълно модернизирани и пречиствателните на Несебър, Поморие и Варна-Акациите. В момента се работи по най-костелевия орех – пречистателната станция на „Златни пясъци“, която е открита през 1983 г. и през летния сезон не може да поеме голямото натоварване, но за модернизацията й години наред не можеха да се  намерят средства.

14:00ч. 05.12.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.