Полезно:

Божур се разсажда през август и септември

Божур се разсажда през август и септември

Любителите на божурите се изкушават да ги разсаждат в края на май, но това е погрешно. Най-подходящото време е между двете Богородици - между 15 август и 8 септември. Така растението ще се отрупа с цветове още през следващата година. За да започне да цъфти по-бързо, засаждайте по-големи коренища с повече пъпки, съветва специалистът по озеленяване Мая Костова.

Почвата трябва да има неутрална реакция. Ако сте решили да сложите няколко растения, непременно оставете помежду им не по-малко от един метър разстояние, като отчетете по-нататъшното развитие на храстчетата. Ямката, в която ще се зарови растението, трябва да бъде на ширина и на дълбочина поне 60 см. Това условие трябва да се спази, защото е известно, че коренищата се разрастват в границите на обработения терен. При плитко засаждане те ще растат само във връхните слоеве на почвата. Така няма да се осигурява достатъчно вода и хранителни вещества на растението. Всяка грешка при засаждането удължава срока на зацъфтяване. Растенията, които са засадени плитко, постепенно оголват корените си и може да измръзнат и цъфтежът да е твърде слаб. А дълбокото засаждане води до пълно отсъствие на цвят и образуване само на листна маса.

У нас най-разпространи по дворовете и паркове са белите, розовите и червените божури, но всъщност са познати стотици сортове , различават по размер, окраска на цветовете, срокове и продължителност на цъфтенето, височина и форма на храста. Някои от тях като прочутият „Сара Бернар“(1906 г.), са селектирани преди векове във Франция и Холандия. Заради превъзходните си качества този сорт е един от най-отглежданите божури в света. Има го в розово, червено, вишнево. Много известен е „Шърли темпъл“. Магически са и жълтите божури, носещи името „Парцела“, които са селекционирани в Япония. Този божур може да цъфти след третата година с 50 цвята на един храст. Много красив е и „Дукесата на Немур“, създаден във Франция през 1856 г. Той е бял с жълта сърцевина, много траен и подходящ за рязан цвят, защото издържа дълго във вода.

 

17:17ч. 28.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.