:

Болест мори говедата в Гърция! Агенцията по храните взе мерки в 6 области

Болест мори говедата в Гърция! Агенцията по храните взе мерки в 6 области

Българската агенция по безопасност на храните засилва превантивните действия за недопускане на болестта "заразен нодуларен дерматит" (LSD) на територията на страната. В областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян и Благоевград се забранява придвижването на преживни животни, с изключение на транспортирането им до кланици.

Мерките се налагат заради поява на болестта край гръцкия град Фере, префектура Еврос. Селището се намира на гръцко-турската граница, където р. Марица се влива в Бяло море. От Фере до България разстоянието по права линия е около 50 км.

В края на юни тази година случаи на заразени животни бяха открити и в района на Одрин, Турция. Коварният вирус се проявява предимно при говедата и се характеризира с обриви, отоци и треска. Разпространява се чрез кръвосмучещи насекоми (комари и кърлежи), както и чрез директен контакт между животните. Смъртността при добитъка не е висока, най-уязвими са младите телета.

Zaraza

У нас ще продължат ежеседмичните клинични прегледи на едрите преживни животни, отглеждани в общините по границата с Турция и Гърция. Остава в сила и забраната за провеждане на пазари и изложби на едри преживни животни. Кметовете на населените места и стопаните са информирани за клиничните признаци на дерматита. При съмнение за заболяване или смъртност животновъдите трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар.

Агенцията напомня, че заразният дерматит не се предава от заболели животни на хора и не представлява опасност за човешкото здраве. Болестта обаче нанася големи икономически загуби вследствие на ограничаване на търговията (придвижването), намален или изгубен млеконадой, безплодие, влошаване на качеството на кожата.

Този вид заболяване при кравите, биковете и телетата доскоро се срещаше предимно в Африка, но от 2012-2013 г. се разпространи в Източното Средиземноморие и Близкия Изток.

18:27ч. 21.08.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.