Вирусна зараза:

Болест по птиците в Кърджалийско, умъртвиха 300 пилета

Болест по птиците в Кърджалийско, умъртвиха 300 пилета

Констатирано е огнище на Нюкясълска болест по птиците в кърджалийското село Ненково, съобщи агенцията по храните (БАБХ). Болестта засяга домашните, както и дивите птици, но не е опасна за човека.

Областна дирекция по безопасност на храните - Кърджали е взела проби от умрели домашни птици, след като собствениците им са информирали за смъртността. Лабораторните резултати доказват, че птиците са умрели от Нюкясълска болест (Псевдочума при птиците). Не е констатирано наличие на птичи грип.

БАБХ незабавно е предприела мерки за ликвидиране на болестта, тъй като причинява значителни икономически загуби в птицевъдството. Близо 300 възприемчиви птици в селото са умъртвявени по хуманен начин. Извършена е ваксинация в 3-километровата зона около огнището. Всички животновъдни обекти с възприемчиви за заболяването птици са дезинфекцирани. Всеки ден се извършват клинични прегледи в 10-километровата зона около огнището. Вероятната причина за появата на Нюкясълска болест е чрез дива водоплаваща птица.

Какво е Нюкясълска болест

Нюкясълска болест (на английски Newcastle disease) е остро силно контагиозно вирусно заболяване по птиците със септицемично-токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките. Протича като епизоотия в акутна или субакутна клинична проява. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството.

При човека предизвикава леки инапарентни инфекции, поради което заболяването се приема и за зооноза.

За първи път псевдочумата е установена на остров Ява, Индонезия през 1926 г. (Kraneveld). Описана е като инфекциозно заболяване. Авторът я нарича псевдочума или Bathavia disease. Почти по същото време подобна болест е наблюдавана при стадо птици близо до Нюкасъл ъпон Тайн, Англия (Doyle). От тук и получава името си Нюкясълска болест. През 1927 г. се установява, че причинителят е филтруем т.е. вирус.

В България за пръв път е констатирана през есента на 1943 г.

Инкубационният период на вируса е 1-2 дни. Заболяването протича в остра (септицемична) и подостра (респираторна и нервна) форма.

Острата форма се характеризира с внезапност, диария, посиняване на гребена и менгушите и висок леталитет 70-100 % до 72-ия час. При подострата форма преобладават респираторните и нервни симптоми - ринит, ларинготрахеит, диария, енфефалитни смущения и извиване на шията (опистотонус) и усукване (тортиколис). Съпроводена е с намаляване на носливостта и деформация на черупката (меки яйца).

При по-възрастните кокошки и пуйки се наблюдават и атипични форми.

Проникването на вируса на псевдочумата при птиците у хора може да доведе до леки преходни конюнктивити. Условието обаче да се развие е организмът да се сблъска с голямо количество вируси. Ето защо подобни клинични признаци се срещат само при лабораторни работници, гледачи и работници в птицекланици.

12:23ч. 07.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.