От най-висока позиция:

Премиерът е на мнение, че няма скандал в Държавен фонд "Земеделие"

Премиерът е на мнение, че няма скандал в Държавен фонд

Обаче според някои медии, това е само началото - проверката е мащабна и ще обхване проекти на общините по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.

Няма скандал във фонд "Земеделие" и няма опасност България да загуби средства по оперативната програма "Развитие на селските райони". Това заяви пред медиите в Пловдив министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от "Фокус".

Той коментира започналата вчера проверка от ДАНС във фонда, който управлява най-голяма по размер сума от еврофондовете.

Днес печатните издания отразиха темата със заглавия като "Трус във фонд "Земеделие" (Капитал Daily), "България е заплашена от рекордна санкция от ЕС" ("Сега"), "Отказвали сме плащания за яхти и луксозни вили. Готов съм с оставка, ако ми бъде поискана" (интервю на шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов пред "24 часа").

Високопоставен източник съобщи пред "Капитал", че проверката е мащабна, но тепърва започва. Тя ще обхване проекти на общините по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., като един от сигналите, по които се работи, е, че са били с надписани количествени сметки - т.е. платени са повече пари, отколкото реално са стрували работите.

Само два дни преди акцията на ДАНС от фонд "Земеделие" беше отстранен Янаки Червеняков, отговарящ за договорирането на общински проекти и свързан според "Биволъ" със злоупотреби при завишаването на цените при изграждането на стадион в община Земен. Освен това сайтът посочва и несъответствия между високия стандарт на живот на Червеняков и чиновническата му заплата.

Вестник "Сега" пък се позовава на депутати от опозицията, според които санкциите от Брюксел заради нарушенията на общините ще достигнат 500 млн. евро, докато самият фонд "Земеделие" оценява като рискови само 33 млн. евро.

Самият Порожанов в интервюто за "24 часа" допуска, че е обект на натиск заради засегнати икономически интереси - той въведереферентни цени и вътрешни оценители (каквито е нямало в предния период) и така раздуването на проектите става по-трудно.

"Ако има хора, които са извършили престъпления, според подадените ни сигнали, затова са прокуратурата и ДАНС. Те да проверят и нарушителите да бъдат вкарани в затвора", повтори премиерът Борисов пред журналисти днес.

Той още веднъж добави, че средствата по програмата са вече изплатени и няма никаква опасност България да загуби парите по нея.

От своя страна министърът на финансите Владислав Горанов каза днес в парламента: "Възможно е антикорупционните звена на ДАНС да проявят интерес и към други големи агенции, където служителите са подложени на натиск."

Снимката на "Новинар" е от раздавенето на пари по ПРСР в началото на декември м.г. - тогава премиерът Борисов призова за прозрачното им харчене.

13:55ч. 08.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.