След заплаха за протест:

Борисов се захвана с домашната ракия

Борисов се захвана с домашната ракия

Ако не бъдат премахнати ограниченията за варене на домашна ракия, ще има национален протест. Това са заявили от Национално сдружение „Българска домашна ракия“ на среща с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.

В края на миналата година парламентът гласува варенето на ракия на домашен казан да е позволено само в периода 1 юли-31 декември. Освен това казаните с вместимост на съдовете за дестилация над 500 литра се задължават да се регистрират като акцизни складове. Досега такова задължение имаше за съдиве над 1000 литра. Промените бяха приети по предложение на депутата от Патриотичния фронд Емил Димитров – Ревизоро. Мотивът бе, че това е борба със сивия сектор.

След срещата при премиера Андон Андонов, съпредседател на сдружението, заяви, че са постигнали някакъв консенсус и изрази оптимизъм, че разпоредбите ще бъдат отменени, защото насърчават сивия сектор.

„По новия закон идва човекът, който иска да вари ракия, попълва декларация, подпечатана от агенция "Митници", и чак след 14 дена ще дойде да вари ракия, когато аз уведомя митницата за него. И хората казват:"Чакай, кой ще ми каже на мен кога аз да си варя ракията - когато искам аз, тогава ще си я варя". И така човекът си тръгва от мене и почва да търси алтернативни начини да си свари ракията - я в къщи, я в мазето", коментира Андонов.

В разговора Борисов е обяснил, че ще поиска да бъде запознат със ситуацията, като ще изиска информация от съветниците си за количеството произведен алкохол. Очакват се проверки и след тях Борисов е обещал нова среща другата седмица, на която да участват и представители на всички парламентарни групи. На нея ще се обсъждат евентуални законови промени.

 

13:12ч. 16.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.