Малък двор:

Боровинките се садят след листопада

Боровинките се садят след листопада

Да правиш сладко от боровинки собствено производство изглежда трудоемко, но не е нужно непременно да обикаляте панината, за да събирате плодове. Нужни са хубав посадъчен материал и малко повече грижи. Особено, ако  почвата е варовита, а мястото сухо и без възможности за редовни поливки, защото боровинките обичат кисела почва, сянка и влага.

Засаждането им започва след листопада през есента, а в момента местен посадъчен материал предлагат няколко фирми.

Ако къщата ви се намира в Родопите, Стара планина или в полите на Витоша, където има естествени находища от този вид, няма да е никак трудно да направите малка собствена плантация. По-лесно ще бъде и ако в двора си имате иглолистни растения. Тогава стелещите се боровинки могат да се засадят отдолу и да направят плътен килим.

Алкалната почва пък може да стане кисела чрез внасяне на иглолистна листовка и дървесна пепел. Това може да направим при засаждане на растенията или впоследствие, казва агроном Илия Иванов. Други препоръчват задължителното мулчиране. Почвата около храстчето трябва се покрие с 8-10 см слой борови иглички.

Засаждането зависи от вида. Обикновената червената боровинка расте най-много до 20 см височина. Това позволява растенията да бъдат на по-малко разстояние едно от друго. Обикновената американска боровинка обаче е голям храст - стига до 1,80-2 м височина, подобно на аронията, затова растенията трябва да се засаждат най-малко на метър едно от друго. Нямат нужда от конструкция за разлика от т. нар майска боровинка, известна още като ядлива лоницера или ядлив орлов нокът. Тя достига височина около 1,5 м и често започва да плододава още в годината на засаждане, а в пълна зрялост встъпва на втората-третата година. Опрашването е кръстосано и трябва да се засаждат повече сортове. От един храст могат да се получат до 4-6 кг плодове.

Другият вид е червената американска боровинка, която е стелеща се до 2-3 метра. Може да се реже, за да не се разпространява прекомерно.

Добивът зависи от грижите.

Всички видове са студоустойчиви и обичат водата. През лятото най-важни са редовните поливки. Нормата е 4-5 л вода на храст. Разбира се, при постоянни валежи не се полива. Не трябва да се полива с варовита вода, защото тя променя киселинността на почвата.

Боровинките имат изключително ценни качества. Плодовете им са богати на витамини, микроелементи, минерали, дъбилни вещества и флавоноиди, есенциални мастни киселини - (OMEGA-6 и OMEGA-3), каротеноиди и фитостероли. Да не забравяме и декоративната им стойност - в САЩ боровинката-бонсай струва над 40 долара. Майската пък е хит в руските градини.

21:47ч. 08.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.