Даренията се облагат с ДДС, бракът - не :

Бракуват 670 хил. т храни у нас годишно, даряват се само 270 т

Бракуват 670 хил. т храни у нас годишно, даряват се само 270 т

Достатъчно добро регламентиране и добър контрол са превенцията на измами с данък добавена стойност (ДДС) за дарените храни у нас. Това коментира директорът на Българската хранителна банка Цанка Миланова пред Bloomberg TV Bulgaria.

Според сега действащото законодателство дарените храни се облагат с ДДС, а бракуваните – не. Така производителите нямат стимул да дарят храните, преди да изтече срокът им на годност.

Годишно у нас през БХБ се разпределят към 270 тона дарени храни на стойност около 600 хил. лева. Бракуваните са 670 хил. тона. „Има огромен ресурс, който се разпилява и който може да подпомогне над 1,5 млн. българи, живеещи под прага на бедност“, коментира Миланова.

От Министерството на финансите заявиха, че ДДС може да бъде премахнато, но при гаранции, че няма да има злоупотреби. Миланова уточни, че експертна група е разработила процедура за хранителното банкиране като процес на даряване и оползотворяване на годни храни.

Тази процедура ще гарантира, че дарените храни не се връщат обратно в търговската мрежа и по този начин няма да има злоупотреби. 

08:40ч. 21.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.