Съвети:

Броколите за ранно производство се разсаждат през февруари

Броколите за ранно производство се разсаждат през февруари

Ако сте решили да произвеждате броколи, през февруари е време да започнете подготовка на разсадите. Български сортове за момента няма, затова масово се ползват чужди – „Фиеста“, „Коронадо“, „Монополи“ и други.

Оптималната температура за поникване на семената е 14 - 18° С. При тази температура те поникват за 3 - 4 дни. След това растенията се оставят на по-хладно, за да не прораснат. Разсадът се плеви и прорежда. Следи се за вредители и се третира при необходимост. Готов е за засаждане на открито след 35 - 40 дни, когато е висок 20 - 22 см и е формирал 5 - 6 листа.

Две са условията за добри резултати, казва производителят на зеленчукови разсади от Пловдив Митко Даскалов. Предварително почвата трябва да се обработи добре, като за целта се варува, за да се унищожат вредителите. След това се тори с оборски тор и се обръща. Важно е също растенията да се засадят навреме, за да направят глави. Това трябва да стане в началото април. Стръкчетата се засаждат на около 30 см едно от друго и 40 см между редовете.  Преди засаждането част от кореновата система се отрязва, за да се опреснят корените. Отрязва се и част от листната повърхност, за да се улесни прихващането на растенията. Веднага след засаждането се полива с 20 - 30 куб. м вода на декар. Листната маса не се чисти, докато не се образуват главите,предупреждава Митко Даскалов.

Практика у нас показва, че добри резултати дава и отглеждането на броколи за късно производство. Това означава, че могат да бъдат засадени като втора култури, след освобождаване на площите от ранни картофи, зелен фасул, спанак и други. Растенията се разсаждат към края на юли - началото на август.

Тази култура се развива добре в лека, добре аерирана и влажна почва. От най-много вода се нуждае по време на растежа на главите и на образуването на страничните главички, когато поливките трябва да са през 5-7 дни. Ако не се вижда редът, поливате отгоре , все едно къпете растенията.

Зелевите култури се нападат от голям брой неприятели и болести. От вредителите най-опасни са бяла зелева пеперуда, зелевите бълхи и зелевата нощенка, а по-важните болести са мана, гуша и др. Ето защо е необходимо да се наблюдава внимателно развитието на младите растения.

Важен момент е прибирането на продукцията  - цветната глава се отрязва заедно с 10-15 см от стъблото, което е месесто и подходящо за консумация. Ценно качество на броколите е, че след отрязване на връхната глава се формират по-дребни глави на страничните леторасли, което значително увеличава добива и удължава срока на използване.

10:30ч. 08.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.