Според БГНЕС:

Брюксел готвел колосални санкции по селската програма

Брюксел готвел колосални санкции по селската програма

Европейската комисия се очаква да наложи колосални по своите размери санкции на България за разходването на европейски средства по земеделската програма, съобщи БГНЕС. Точният размер се очаква да стане ясен следващата седмица, когато в Брюксел трябва да пътува делегация от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд “Земеделие" (ДФЗ), допълва агенцията.

От земеделското министерство отрекоха да имат подобна информация.

От БГНЕС обаче твърдят, че информацията им е потвърдена от два различни източника. Според агенцията се очакват финансови санкции в размер на стотици милиони евро за парите за т.нар. “селски туризъм”, които ДФ “Земеделие” е разплатил през програмния период 2007-2013 г. Санкциите са заради установени нарушения и закупуване на луксозни возила, АТВ-та, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм, били ползвани за лични цели от бенефициентите. Корекцията, която Брюксел ще наложи на ДФ “Земеделие” ще се покрие за сметка на държавния бюджет.

Според източници ат AgroLife.bg  санкции ще има и заради общинските проекти, финансирани по същата програма. Корекци ще бъдат наложени и заради "Млад фермер". Според непотвърдена инфомация от администрацията,  възможно било да се наложи Министерството на финансите да прибегне до тегленето на заем, за да покрие дупка от стотици милиони левове в хазната, която ще зейне, ако бъдат наложени подобни санкции, както и заради санкции по други програми.

До момента има влезли в сила финансови корекции за 26 млн. евро за 2015 г., според Фонд "Земеделие". В ход е процедура по общинските мерки, като по първоначалните заключения от одитните доклади сумата, предложена за изключване, е била 235 милиона евро. След преговори са отпаднали 196 милиона. Все още под въпрос е глоба от 33 милиона евро, за които скоро предстои помирителна комисия. Очаква се, че и това число ще бъде намалено. Санкцията за ВЕИ проекти пък е 5 млн. евро.

17:54ч. 07.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.