Бюджет:

Брюксел намалява парите за преки плащания с 4% от 2021 г. и с 5% - за ОСП

Брюксел намалява парите за преки плащания с 4% от 2021 г. и с 5% - за ОСП

Брюксел предлага да бъдат намалени с 4% средствата за директни плащания в земеделието в следващия програмен период 2021-2027 г. Парите за Обща селскостопанска политика ще бъдат редуцирани с 5 на сто.

Предложението на Европейската комисия (ЕК) за нова Многогодишна финансова рамка на общността за периода 2021 - 2027 година беше представено пред Европейския парламент от комисаря по въпросите на бюджета Гюнтер Йотингер на 2 май.

Пари ще се режат и от Кохезионната политика - 7%, стана ясно при представянето.

Приоритет през бъдещата седемлетка ще бъдат иновациите и научните изследвания. Предвидени са двойно по-големи разходи за отбрана (2 млрд. евро). С 5% ще бъдат завишени и средствата за опазване на климата.

Като цяло предложението се приема за мек вариант спрямо селското стопанство. В момента за ОСП се отделят 39% от бюджета на ЕС, или около 400 млрд. евро. През февруари ЕК предложи три варианта за обсъждане. Първият беше да няма промяна с парите за земеделие. Вторият предвиждаше намаляване на подкрепата за фермери с 30 на сто. Третия - леко съкращаване на парите с 5,5%, което обаче означава намаляване на подкрепата за фермерите с около 15 на сто.

В същото време Йотингер неколкократно се изказа досега, че ще бъде намалено прякото подпомагане на едрите фермери, като субсидиите на площ ще намаляват в зависимост от размера на стопанството. 

16:14ч. 02.05.2018г.

Вие може да оставите първия коментар.