:

Брюксел одобри 5,6 млн. евро за промоция на Бг плодове, зеленчуци, вина и алкохол

Брюксел одобри 5,6 млн. евро за промоция на Бг плодове, зеленчуци, вина и алкохол

Европейската комисия одобри 4 български проекта за промоция на български плодове, зеленчуци, вина и алкохол извън ЕС. Проектите са на Националната лозаро-винарска камара, Регионална лозаро-винарска камара "Южно Черноморие" – Бургас и Националния съюз на градинарите в България и на Асоциацията на земеделските производители в България,. Средствата, отпуснати от бюджета на ЕС, за тези четири проекта са над 5,6 милиона евро.

Българските програми бяха в пакет за общо 33 промоционални програми, които бяха одобрени от ЕК.  Програмите ще допринесат за отварянето на нови пазари и увеличаването на консумацията на тези продукти в ЕС и трети страни. Одобрените програми са на обща стойност 108 милиона евро, от които 54 милиона евро се отпускат по линия на бюджета на ЕС, съобщават от комисията.

Финансираните мерки включват различни по вид разяснителни и рекламни кампании за предимствата на европейските продукти като качество, безопасност на храните, етикетиране на продуктите, хранителна стойност, екологични производствени методи и други. Избраните програми включват различни категории продукти – млечни продукти, месо, пресни и обработени зеленчуци и плодове, продукти, защитени с географско наименование, био продукти и др.

10:36ч. 13.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.