Заради ембарго:

Брюксел позволи помощи и за производители на череши

Брюксел позволи помощи и за производители на череши

Производителите на череши ще могат да получават компенсации в периода от 1 юли 2016 г. до 30 юни 2017 г. за изтегляне на продуктите от пазара и небране на продуктите, съобщи министерството на земеделието (МЗХ). Оттам уточняват, че плодовете са включени в схемата за подпомагане на Брюксел по настояване на България. Прилагането на схемата започна след наложеното от Русия ембарго за страните от ЕС, като се подпомагат производители на някои видове зеленчуци и плодове.

Когато при изтегляне от пазара черешите бъдат предоставени на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, производителите ще получат компенсация за продукцията в размер на 48,14 евро на 100 кг и за транспортните разходи. Това означава близо 1 лев/кг. В случаите, когато черешите бъдат унищожени на полето, компенсацията ще бъде в размер на 14,44 евро на 100 кг, или около 28 ст./кг.

Условията за подпомагане на производителите, които не са членове на организации прилагащи оперативни програми, са уредени в Наредба № 6 от 28.08.2014 г. за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зеленчуците и плодовете.

Мерките ще се прилагат и за останалите продукти, които бяха включени през 2015 г.: домати, моркови, пипер, краставици, корнишони, зеле, карфиол, гъби, ябълки, круши, сливи, десертно грозде, праскови и нектарини, киви, портокали, клементини, мандарини и някои меки плодове.

Всяка държава-членка може да прилага предвидените мерки за количества до 3000 тона от един или повече от допустимите продукти.
15:07ч. 17.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.