:

Брюксел потвърди: Падат ограниченията за яйцата от фермите

Брюксел потвърди: Падат ограниченията за яйцата от фермите
Млякото от стопанството в бутилка на клиента
 
Министерството на земеделието вече е готово със стимули за облекчаване на директните продажби на земеделска продукция от фермите или на фермерски пазари. Промените в наредбата за директните доставки вече са одобрени от Брюксел и до дни предстои да бъдат обнародвани в “Държавен вестник”.
“Развитието на фермерските пазари в България е възможност за скъсяването на веригите на доставки, което ще доведе до балансиране на интересите на производителите и потребителите. Това е сред основните приоритети на Министерството на земеделието и храните”, заяви днес заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който откри форум „Бъдещето на фермерските пазари“. Той посочи, че целта ни е до 2020 г. да имаме началото на традиционните фермерски пазари, което ще стане чрез два механизма - промени в нормативната уредба и чрез инструментите  на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.
Стимулите предвиждат доставката на сурово мляко на крайния потребител да става в опаковка на производителя или в шише на купувача. Изисква се опаковката да е за еднократна употреба и да отговаря на хигиенните норми.
При продажбата на яйца директно от фермата отпада ограничението да се пласират само до 40% от дневното производство на обекта. Таванът ще бъде премахнат както за яйца от кокошки, така и за яйца от пъдпъдъци.
При продажбите на месо директно от фермата обаче на този етап не се предвиждат облекчения и дребните производители ще трябва да покриват изисквания за качество и хигиена като в промишлено предприятие.
Занапред в стопанствата ще се даде възможност едно и също помещение да се използва първо за съхраняване на суровото мляко, а след това и за преработката му в сирене, кашкавал или кисело мляко. Условието е след всеки етап на работа общото помещение да се почиства и дезинфекцира, а отделните етапи на преработка да са разделени във времето, посочи Невена Петрова, началник отдел "Здравеопазване на животните". 
15:50ч. 10.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.