ЕК свива с 6% разходите за фермери:

Брюксел ще намалява субсидиите за едри земевладелци след 2020 г.?

Брюксел ще намалява субсидиите за едри земевладелци след 2020 г.?

Еврокомисията планира да намали субсидиите за най-големите земеделски производители след 2020 г. и така да съкрати разходите за селско стопанство с 6%. Това съобщи "Капитал", позовавайки се на "Политико". Мждународното издание цитира изказване на еврокомисаря по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер в Хановер.

В момента ЕС отделя 59 млрд. евро годишно за земеделие, което е 40% от бюджета на Общността. Очаква се в многогодишната финансова рамка за следващия програмен период 2021-2027 г. обема на финансирането да бъде намален.

"Политико" цитира еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, който е казал в кулоарите на конференция в Хановер, че съществуващите програми не могат да бъдат "напълно изключени" от съкращения. По думите му в сравнение с 2020 г., общите разходи за земеделие, които включват директни субсидии и финансиране по програмите за развитие на селските райони, ще бъдат намалени с приблизително 6% в новия период.

"Политико" коментира, че една от големите критики към селскостопанската политика на ЕС е, че е дала приоритет на големите земевладелци, които получават директни плащания на базата на заявените за подпомагане площи, посочва "Капитал".Така около 80% от цялото подпомагане отива в 20% от стопанствата в ЕС.

По този повод Йотингер е съобщил, че новият бюджетен модел ще се стреми да балансира това поне малко. За целта се предвижда големите стопанства да получават по-малко средства за своите обработваеми площи, отколкото ще получават малките фермери.

Според доклад към резолюцията на европарламента от миналата пролет срещу концентрацията на земи едва 1.5% от стопанствата в България управляват над 82% от земеделската земя, припомня "Капитал". Подобни дисбаланси има още в държави като Румъния, Унгария, Чехия и др.

16:12ч. 25.04.2018г.

Вие може да оставите първия коментар.