:

Бунтът на фермерите срещу поставянето на нивомери се отлага. Засега

Бунтът на фермерите срещу поставянето на нивомери се отлага. Засега

Фермерите засега се отказват от провеждане на протести срещу поставянето на нивомери и фискални устройства на съдовете за съхранение на гориво. Това съобщи за „AgroLife.bg“ членът на Контролния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България Ангел Вукодинов.

Според проектонаредба на финансовото министерство монтирането на апаратурата трябваше да стане до 31 октомври 2015 г.

„В събота имахме среща в Арбанаси, на която се чу мнението на всички 22 наши регионални организации. Всички са на мнение, че протестите трябва да се отложат, защото финансовото министерство предлага наредбата да бъде изменена и да важи само за вкопаните съдове. Това ще засегне и наши членове, но истината е, че над 90 на сто от тях разполагат с надземни резервоари. Вкопани съдове имат само тези земеделски производители, които са закупили бивши имоти на ТКЗС-тата, но те са много малко. Сега има доста по-съвременни начини за съхраняване на гориво, които се монтират с по-малко инвестиции. Смятаме, че това решение на Министерството на финансите е добро и трябва да го приемем. Очакваме да видим промените черно на бяло“, допълни Вукодинов.

Припомняме, че на 9 септември т.г. Управителният съвет на асоциацията взе решение да пристъпи към ефективни протестни действия и гражданско неподчинение на 12 октомври. Причината – невъзможност за прилагане на променените нормативни разпоредби и водената репресивна политика спрямо сектор „Зърнопроизводство”.

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоя за отмяна на задължението за монтиране на нивомерни и фискални устройства на съдовете за съхранение на гориво на земеделските производители, използвани за селскостопанска дейност.

10:04ч. 06.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.