:

България е поискала международно съдействие за справяне със заразата по едрите животни

България е поискала международно съдействие за справяне със заразата по едрите животни

Страната ни е първата държава в региона, която изпрати официално искане до ФАО/МААЕ за съдействие.

България поиска съдействие от ФАО/МААЕ за справяне с болестта Заразен нодуларен дерматит, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

За това се договориха на среща във Виена, Австрия заместник-министърът д-р Цветан Димитров и директорът на съвместната дирекция "Ядрени технологии в земеделието и храните" на Световната организация по прехрана (ФАО) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) г-н Цу Лиян.

Страната ни е първата държава в региона, която изпрати официално искане до ФАО/МААЕ за съдействие чрез предоставянето на експертна и техническа помощ във връзка с констатираните огнища на Заразен нодуларен дерматит.

"За нас е много важно, че успяхме да постигнем договореност за покрепа от водещи специалисти, които ще ни помогнат да овладеем максимално бързо разпространението на Заразния нодуларен дерматит", заяви заместник-министър Димитров.

През месец юни се очаква директорът на съвместната дирекция "Ядрени технологии в земеделието и храните" на Световната организация по прехрана (ФАО) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) г-н Цу Лиян да бъде на посещение в България и когато ще бъде подписано и Споразумение за сътрудничество.

Двамата обсъдиха още възможности за сътрудничество в областта на здравеопазване на животните, безопасност на храните, осъществяване на контрол по вредителите върху земеделските култури и генетика в растениевъдството и животновъдството.

22:03ч. 15.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.