:

Официално от Интерпол - България не е най-големия производител на фалшив алкохол

Официално от Интерпол - България не е най-големия производител на фалшив алкохол

В Белгия спрян трафик на маймунско месо, във Франция "арестувани" 11 кг скакалци и 20 кг гъсеници.

При мащабна съвместна операция на Европол и Интерпол, проведена в периода ноември 2015 - февруари 2016 г. в 57 държави по пазари, магазини, рибни борси, складове, са заловени огромни количества фалшиви и опасни храни и алкохол.

Изненадващо, в България международните спецслужби са се натъкнали само на едно нарушение - 50 кг подправки, пакетирани в нелегален цех, допълва “Сега“ годишният списък с токсични и фалшиви храни на Интерпол.

Най-големите количества фалшив алкохол са открити не у нас, а в Гърция и Великобритания. В южната ни съседка били открити три фабрики със 7400 бутилки алкохол менте и маркови етикети. На Острова пък са били конфискувани близо 10 хил. л имитации на маркови вина, уиски и водка.

Куп опасни храни са били унищожени и в Унгария, Италия, Литва и Румъния. Става дума за шоколади, сладки и детско безалкохолно шампанско, които са щели да отпътуват за Западна Африка.

Равносметката от акцията на Интерпол и Европол е, че никой не е застрахован и навсякъде в Европа и по света до потребителя могат да стигнат продукти, чието място е на боклука, а не на трапезата.

На белгийското летище пък спрели пренасянето на маймунско месо, а във Франция хванали 11 кг скакалци и 20 кг гъсеници.

В суданската столица Хартум е била разбита фабрика за пакетиране на маслини, боядисвани с меден сулфат, за да изглеждат зрели и да “хващат окото“ на клиентите.

И в Италия боядисвали замразени морски дарове, за да изглеждат прясно уловени.

Комисията за защита на потребителите у нас пусна в интернет

Регистър на опасни шегаджийски стоки

Става дума за забавни артикули, които могат да доведат до изгаряне, пожар или друг инцидент.

Начело в списъка са запалки с нестандартен вид. Натискането на задната гума на мотор запалка, например, задейства механизма за запалване и от "мястото на шофьора" изниква пламък.

Странна дъвка може да шашне почерпения с пускане на ток, също както и запалка, която прилича на шоколадов десерт, а всъщност произвежда пламък.

В списъка на стоките "играчка-плачка" има гумени и пластмасови "плодове" и "зеленчуци", които могат да подведат по-малки деца.

Част от рисковите стоки не са придружени с подробно описание на български език и потребителите не са информирани какво да очакват.

През миналата година почти 200 вида рискови стоки и услуги са били спрени от Комисията за защита на потребителите.

Най-голям дял от тях се пада на облеклата за деца с връзки и дребни апликации, опасни запалки и фалшиви храни.

10:52ч. 02.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.