Планова икономика:

България ще се дели на нови области заради европейските пари

България ще се дели на нови области заради европейските пари

След 2020 година София ще се оформи като отделен регион.

Ново административно деление на България се задава във връзка с миграционните процеси и изискванията на ЕС за усвояването на еврофондовете.

Това стана ясно от думите на регионалния министър Лиляна Павлова по време на форум по оперативна програма "Региони в растеж" в Бургас, съобщава в. "Сега".

"България е сравнително малка държава, така че броят на общините и областите спрямо средноевропейските страни винаги е бил обект на анализ", коментира Павлова.

Тя обясни, че има европейски регламент за брой население и вид на услугите, които се предоставят на територията на дадена област. За изпълнението на сегашния програмен период до 2020 г. страната ни отговаря на изискванията, но след това ще трябва да ги преразгледаме, защото е вероятно да не отговаряме на регламента заради броя на населението и миграцията към големите градове.

В момента България се дели на 28 области. "Прекрояването" на броя им ще се наложи за подготовката на следващия програмен период. Според Лиляна Павлова роля в това решение играе и Брекзит. "След 2020 г. София ще формира отделен регион", съобщи още министърът.

Сегашните 6 района за планиране на инвестициите - Северозападен, Югозападен, Северен и Южен централен, както и Североизточният и Югоизточният ще бъдат преразгледани. Подробности за новото деление не бяха дадени.

С тези перспективи е съобразена и сегашната програма "Региони в растеж", в която се дават повече правомощия на общините. Чрез нея за първи път се делегира правото и отговорността те да бъдат междинни звена и да определят проектите, които ще получат пари.

Одобрява се инвестиционната програма на съответната община, а тя планира конкретната инвестиция, избира проектите и следи за изпълнението им. Това право е дадено на 39 големи градове. 1.5 млрд. лв., или половината от програма "Региони в растеж" до 2020 г., ще се разпределят от общините.

ФАКТИ

Наблюденията на Института за пазарна икономика за усвояемостта на европейското финансиране на областно ниво сочат, че Габрово продължава да е областта с най-бърз темп по този показател. Похарчени са 166.5 млн. лв. до средата на май 2016 г., или средно по 1444 лв. на човек

 Разликата с област Бургас вече е минимална - там усвоените средства са 585.3 млн. лв., но заради по-голямото население на областта това прави средно по 1414 лв. на човек.

Темпът на усвояване от общините като цяло е изключително неравномерен. В съотношение с населението той варира от 4773 лв. на човек в Созопол до нула лева в Грамада.

Преди дни еврокомисарят Кристалина Георгиева предупреди, че България вече изостава в усвояването на европарите, а заради британския референдум бюджетът на ЕС ще бъде допълнително ограничен.

21:47ч. 04.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.