Ноу-хау:

Българска ферма отглежда гъба шийтаке в гр. Баня, Карловско

Българска ферма отглежда гъба шийтаке в гр. Баня, Карловско

 

Вече четири години малка семейна ферма в гр. Баня, Карловско, отглежда успешно лечебната гъба шийтаке. Използва се традиционна японска технология, при която дъбови трупи се заразяват с мицел, внасян от Япония, и така гъбите се развиват в естествената си хранителна среда, разказа за AgroLife.bg  Елена Йотова от „Био Уей“ООД.

Фирмата представи продукцията си днес на четвъртото издание на фермерския пазар „От нашата ферма – с любов за вас!, организиран по българо-швейцарски проект пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Помещенията, в които се отглеждат чудотворните гъби, са покрити с мрежа, която пази от слънце и вятър. Поддържа се и необходимата влажност. Гъбите се сушат в производствено предприятие в  Карлово, там се и пакетират. Основен принцип в работата на фирмата е използването на качествени суровини и стриктното спазване на технологичния процес.

Продукцията е предназначена за българския пазар. Гъбите се предлагат изсушени или в свежо състояние, а скоро ще се продават и стрити на прах като подправка.

Шийтаке е малко позната на българския пазар, затова няма европейско подпомагане за създаване на ферми за отглеждането й, каза Елена Йотова. „Ние обаче решихме да експериментираме и работим с ентусиазъм по този проект. Отглеждането на шийтаке изисква много труд, постоянство и желание, като най-прецизна е работата, свързана със внасянето на мицел в дървесните трупи.

 „Тези вкусни гъбки са вече постоянно на трапезата ни. Баба ми ги слага във всяка гозба. Вкусни са и задушени – само със зехтин“, хвали стоката си Елена Йотова.

Гъбата шийтаке е взела името си от „ший” – кестен и „таке” – дърво, означаващо „гъба, която расте върху кестен”. В действителност тя се развива добре и върху клен, габър и дъб. В Азия се отглежда за ядене и лечебни цели, защото съдържа много витамини и минерали, сред които витамините В12, А, Е и D, за който се знае, че се набавя само от слънцето. Смята се също, че забавя растежа на раковите клетки.

Биофермата за шийтаке в гр. Баня не е единствена. „Био Уей“ се разраства чрез прилагане на франчайзингова схема, предоставяйки своята търговска марка и ноу-хау на други производители. Така в момента 10 ферми отглеждат чудотворните гъби по франчайзингови договори, като очакванията са да бъде достигнат добив от няколко тона седмично в края на 2017 г.

 

 

18:54ч. 19.07.2017г.
Ц

Как може да поръчам пресни гъби от Вас?

Цеца Дардова
17:13ч. 03.10.2019г.
J

Здравейте, искам да поръчам гъби шийтаке. Интересуна ме каква им е трайността, за да преценя какво количество да поръчам

Julia Isakova
12:03ч. 08.10.2019г.

Оставете коментар: