През 2017 г.:

Българските производители на земеделска техника чакат нов ръст на продажбите

Българските производители на земеделска техника чакат нов ръст на продажбите

Увеличение на продажбите и през тази година очакват българските производители на прикачена земеделска техника. Това се дължи на бързите темпове на развитие на сектора и нуждите от модернизация на инвентара в по-малките стопанства.

По данни на земеделското министерство всяка година продажбите на нова земеделска техника нарастват с до 8%. Очакванията са това да продължи и през 2017 г. при ръст от около 5%.

20 фирми произвеждат прикачена техника в България – сред  тях са „Мадара“-Шумен, „Перла“-Нова Загора, „Раломекс“-Завет,  „Металагро“-Добрич. През м. г. „Агротехчаст“- Оряхово, която търгува с Германия, Македония и Австрия, проби в Белгия и Франция и отчете над 3% ръст в продажбите спрямо 2015 г. С добри пазарни позиции са фирмите за тракторни ремаркета от гр.Елена – „Ремел“ и „Ремби“, както и „Радмари груп“ЕООД, Червен бряг. Дружеството успешно се налага на пазара с произвежданите  продълбочители, култиватор, колесари и други.

Пазарът на трактори обаче е превзет от чужди марки. По данни на земеделското министерство близо 75 000 колесни трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20% от тях са на възраст до 10 години, а около 10% на възраст до 5 г.

Старите предприятия за трактори не работят. Някогашният голям производител – „Карловският тракторен завод“, преустанови дори ремонтната си дейност. Собствениците на фирмата са обявили и последните свободни халета за продан.  След 1990 г. преустановиха дейността си и „Финтехмаш-Пловдив (някогашният завод „Антон Иванов“) и „Малки трактори“-Русе. До момента всички опити за смесено производство с чуждестранни фирми са безуспешни. Това обаче не изключва успешни проекти в бъдеще, смятат от браншовата камара.

15:01ч. 14.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.