:

Български фирми готвят общи бизнес проекти с Йордания

Български фирми готвят общи бизнес проекти с Йордания

По време на визитата бе представен първият мащабен българо-йордански инвестиционен проект на „Първомай-БТ“ АД и йорданска компания за преработка на тютюн в новооткрита индустриална зона.

Български компании проявяват интерес за навлизане на пазара в Йордания. Това заяви зам.-директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Никола Стоянов по време на Българо-йорданския бизнес форум, който се проведе в гр. Аман.

24 български компании участват в търговска мисия и бизнес делегация в гр. Аман, Йордания, в периода 30 октомври - 04 ноември 2015 г. Йордания иска да работи с български компании от сектори на хранително-вкусовата промишленост, машиностроене, електроника и електротехника, козметика, строителство, софтуер и други.

Бизнесът от Йордания очаква активизиране на икономическите отношения между двете страни, допълни Стоянов. За целта трябва да показваме продукция на изложения и панаири в региона. Йорданските фирми също възнамеряват да посещават подобни събития в България.

По време на Българо-йорданския бизнес форум, ИАНМСП подписа споразумение за сътрудничество с Корпорация за развитие на Йордания (JEDCO), Йордано-европейската бизнес асоциация (JEBA), Аманската индустриална камара, както и с Аманската търговска камара.

Българската делегация посети Комисията за инвестиции на Йордания, където бяха представени инвестиционните възможности в Кралство Йордания и обсъдени условията за бъдещо подписване на споразумение за сътрудничество между Българската агенция за инвестиции и Аманската Комисия за инвестиции.

По време на срещите беше представен първият мащабен българо-йордански инвестиционен проект на „Първомай-БТ“ АД и йорданска компания за преработка на тютюн в новооткрита индустриална зона. В официалната делегация освен Никола Стоянова са още Дора Ирикова, съветник на министъра на икономиката и Николай Ценков, член на борда на директорите на Национална компания индустриални зони (НКИЗ).

Общо 24 български фирми участват в организираните от ИАНМСП прояви. Фирмите от търговската мисия „АМЕТ“ ООД, „АСЛ МАШГРУП“ ООД, „БЕТАМАРК“ ООД, „ЕНЕРКЕМИКАЛ“ ЕООД, „КАЛИНОВИ КОНСУЛТ“ ООД, „КЗУ-ЗЛМК“ ЕООД, МВ „ЯНТРА“ АД, „МЕНА ГРУП“ ЕООД, „НИКОМ 65“ ЕООД, „РАИС“ ООД, „РЕД СТИИЛ“ ЕООД, „ТОРГОТЕРМ“ АД са от сектори машиностроене, електроника и електротехника. Останалите фирми от бизнес делегацията като „ЦАПК-ПРОГРЕС“ ООД, „ХРАНМЕХАНИКА“ ООД Казанлък, „ОРИКС ТИМ“ ЕООД, „СОФТГРУП“ ООД, "НАЦИОНАЛНА КОМПАНИЯ ИНДУСТРИАЛНИ ЗОНИ" ЕАД, BULGARIAN BEACHWEAR, ЕТ „ЗААРА“, „ПЪРВОМАЙ-БТ“ АД, „ДУСИТЕКС“ ООД, „КЪРЧЕВА“ ЕООД, „СМАРТ МЕДИА“ ЕООД, „МАРИЦАТЕКС“ АД са от сектори IT, ХВП, машини за ХВП, индустриални зони, тютюнопреработка и търговия, текстил и облекло, туризъм и други.

Участието в търговската мисия е финансирано от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” 2007-2013.

 

17:11ч. 02.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.