Вкусно:

Българско меко сирене по швейцарска рецепта ще предлагат на фермерския пазар в София

Българско меко сирене по швейцарска рецепта ще предлагат на фермерския пазар в София

 

Меко сирене по швейцарска рецепта ще бъде представено на четвъртото издание на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“, който ще се проведе на 19 юли пред Министерството на земеделието, храните и горите. Дегустациите и продажбите ще бъдат в 12 и 17 часа.

Сиренето е приготвено по рецептите на швейцарския фермер Йоаким Аншо, който е у нас по българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Гостът ще направи няколко демонстрации на своите умения. Във фермата „Под Балкана“ на семейство Кулови в с. Васил Левски, Карловско, той ще покаже как се прави меко сиренето от козе мляко и  полутвърдо сирене от биволско мляко. В четвъртък и петък Йоаким ще бъде при  фермери от Северозападна България и ще разкрие тайните на технологията за меко и твърдо швейцарско сирене, като този път ще бъде използвано овче мляко.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната биоферма Le Sapalet в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Gruyère Pays d’Enhaut. Фермата се управлява от него, баща му и двамата му братя.

Гледат 1000 овце от френската порода Lacaune - порода за мляко. Имат 80 хектара в равнината, откъдето добиват само сено, и повече от 500 хектара пасища в планината на 1500-1700 метра надморска височина за лятна паша. Отглеждат и 50 млечни кози и 80 прасета. Преработват годишно 180 000 литра овче мляко, 170 000 литра краве мляко, които купуват от съседите, 10‘000 литра козе мляко. Всички млека са биологично сертифицирани.

Йоаким е чиракувал като мандраджия (сиренар) три години, след което е учил две в земеделско училище в региона Рокфор, Франция, специализирано в млечно овцевъдство.

 

 

19:08ч. 17.07.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.