Родна селекция:

Българско салатно цвекло дава среден добив от 8320 кг/дка

Българско салатно цвекло дава среден добив от 8320 кг/дка

Първият български сорт салатно  цвекло „Радост“ е признат за нов оригинален сорт растение през 2008г. и е защитен със сертификат № 10805, който е притежание на Земеделския институт – гр.Шумен. Сортът е изпитван в екологичните полета на Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) в периода 2005-2006 г.

Сравняват го с широко разпространения „Бордо 60“, макар че „Радост“ го бие по добиви. В опитното поле на Негован от него при поливни условия са получени 11 392 кг/дка. От три пункта за две години от сорт „Радост“ е получен среден добив от 8320 кг/дка, което е с 12% повече от стандарта.

Ето какво разказва за сорта авторът му -  проф. д-р Илия Учкунов:

Преди години на едно изложение „Агра“ при нас дойдоха производители от голямо консервно предприятие в Пловдив и Асеновград. Правеха мариновани зеленчуци в буркани и кутии за Гърция, както и за вътрешния пазар. Трудността идваше от това, че цвеклото от сорт „Бордо“ е с кръгла форма и не може да се реже като морковите с машина.

Така задачата за сорт с продълговата форма беше поставена и за 4-5 години той излезе на пазара, което показва, че е много важно да се поставят конкретни задачи на науката.

Освен че е високо продуктивен, „Радост“ е и устойчив на церкоспороза и брашнеста мана. Семената притежават висока кълняемост (над 95%), масата на 1000 семена е 28-34 грама. Съдържанието на сухи вещества в кореноплода варира от 8,6 до 13%. Съдържанието на витамин С в 100 грама цвеклова каша е около 10 mg, а на витамин В – 5,4 mg.

Кореноплодът е издаден от 1/3 до 1/2 над земята, формата му е продълговато цилиндрична, което позволява механизирано прибиране.

Кожата на салатно цвекло „Радост“ е тънка и червено оцветена. Вътрешността е червена до тъмно червена с четири – шест концентрични кръга. Листната розетка е полуизправена в началото на вегетацията, на цвят тъмно зелена с червено оцветяване на жилките. В края на вегетацията листата се обагрят в червено до антоцианово червено. Листните дръжки са от средно дълги до дълги.

Сортът е създаден по метода на индивидуално-фамилния отбор с проследяване на потомството. Поддържането и подобряването му дава възможност за реализиране на потенциалните възможности на сорта по продуктивност и качество.

 

09:04ч. 18.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.