Добрата реколта също е проблем:

Вероятен рекорден спад на цените на пшеница и ориз

Вероятен рекорден спад на цените на пшеница и ориз

Благоприятните перспективи се очаква да понижат цените до най-ниското равнище от шест години.

Очакваната добра реколта от пшеница и ориз вероятно ще допринесе за рекордни спадове на цените на тези основни зърнени култури, прогнозира днес Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), цитирана от AFP.

Благоприятните перспективи най-вече за основните култури се очаква да доведат до понижение на техните цени до най-ниско равнище от шест години, посочва FAO.

Световното производство на зърно ще достигне тази година 2,569 млрд. тона, което е с 1,5 на сто повече спрямо предходната година.

Стойността на вноса на хранителни продукти вероятно ще намалее с около 11% тази година до 1,168 трлн. долара.

FAO е преразгледала към повишение прогнозите си за световното производство на пшеница, което се очаква да достигне 742,4 млн. тона, подпомогнато от увеличението в Индия, САЩ и Русия - страната, която е на път да измести Европейския съюз като най-голям износител на зърнени култури. Според FAO обаче общото потребление на пшеница ще бъде само 730,5 млн. тона.

Световното производство на ориз пък за първи път от три години ще отчете растеж (от 1,3 на сто), който ще му позволи да достигне най-високото си равнище в историята - 497,8 млн. тона, посочва БТА.

22:50ч. 06.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.