:

Вече може да садите лалета, луковиците трябва да се вкоренят до започването на студовете

Вече може да садите лалета, луковиците трябва да се вкоренят до започването на студовете

Ако искате да се радвате на хубава градина с пролетни цветя, започнете с подготовката й сега. В края на септември и началото на октомври трябва да започне засаждането на нарцисите, зюмбюлите и минзухарите. В търговските вериги от типа „Направи си сам“ вече се предлагат и различни сортове холандски лалета. Според народните традиции лалетата се вадят от земята, когато започне да се жъне житото, а се садят отново, когато тръгне сеитбата на есенниците.Така луковиците имат достатъчно време да се вкоренят преди студовете.

Как да се ориентираме в голямото предлагане? Повечето потребители правят избора си импулсивно по снимката върху опаковката. Важно е да знаете кога цъфтят и колко високи стават. Така ако подредите градината си според времето на цъфтежа на растенията, ще се радвате на лалета поне три месеца.

Има ранни сортове, които започват да цъфтят още в края на февруари и началото на март. Наричат ги „езерни рози“, защото са ниски, не повече от 15-20 см,и са в няколко цвята, а листата им имат пурпурни ивици или петна. Такива са Vivaldi, Giuseppe Verdi и Stresa. Има и обикновени ранни лалета с височина от 22 до 45 см, както и кичести, които напомнят цветовете на божура. В градината си трябва да имате и средноранни, които цъфтят през април до началото на май. Те са червени, бели, пурпурни и черни, достигат до 55 см и понасят слабо засенчване.

Накрая идват късните сортове - Avignion, Maureen и Big Smile. Те са с богати багри, достигат 60-75 см и са предпочитани за отглеждане на по-големи пространства. По-късно цъфтят и т.нар. лилиевидни лалета, които се отличават с островърхите си листчета.

Четвъртата група са ботанически лалета и техните хибриди. Всички са описани в международен регистър, изготвен в Холандия още през 1981 г.

Преди засаждането почвата трябва да се обработи добре, да се почисти от коренища и растителни отпадъци. Може да наторите и с оборски тор. Ако пръста е глинеста, може да се подобри с пясък, торф и листовка. По-едрите луковици се засаждат по-дълбоко, а по-малките - по-плитко. Правилото е дълбочината да е два-три пъти по-голяма от диаметъра на луковицата. Толкова трябва да е и разстоянието между растенията в реда, за да не се затруднява развитието им.

Добре е да знаем, че всяка луковица има дънце, което по същността си е силно скъсено стъбло, и люспи, които го обгръщат. В тях се натрупват резервни хранителни вещества. Външната суха обвивка не бива да премахвате, защото предпазва растението от загуба на влага и други неблагоприятни въздействия. Затова, когато купувате луковици в насипно състояние, не взимайте обелени. Любопитно е, че лалето може да се размножава и със семена, но поколението се различава от майчиното растение.
Със засаждането в земята спират и грижите. Няма нужда от поливане в този сезон, а напролет, ако годината е много суха, растенията ще се нуждаят от вода, за да се развиват добре.

20:42ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.