:

Винари отрязани от евросубсидии до 2020 г., протестите ще продължат

Винари отрязани от евросубсидии до 2020 г., протестите ще продължат

Производителите на вина сезират ЕК, завеждат административно дело срещу министерството на земеделието, като крайна форма готови са и за протести. Аграрният зам.-министър Васил Грудев успокои, че общите пари за модернизация на предприятия за преработка са 270 млн. евро до 2020 г. и със сигурност ще се субсидират и винпроми.

„Нито един проект насочен към модернизиране на българското винопроизводство няма да получи евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони до 2020 година", алармира днес Радослав Радев, шеф на Националната лозаро-винарска камара. Причината е, че българското винопроизводство не е определен като приоритетен сектор по програмата и ще получава с 35 точки по-малко от посочените за чувствителни сектори – плодове, зеленчуци, месо и мляко.

Винопроизводителите обявиха, че оттук нататък ще атакуват наредбата на министерство на земеделието пред съда, ще сигнализират ЕК, а в краен случай може да се стигне и до протести.

„Станахме свидетели на смешни спорове дали гроздето е плод или не е. Експертите от министерство на земеделието дори посочиха, че десертното грозде е плод, а виненото не е. Обидно е това, което се случва“, добави Радев.

Той посочи още, че по принцип средства за модернизация на избите първоначално са били заложени в Националната лозаро-винарска програма, като максималната субсидия е била до 400 000 лв на проект.

Експерти на министерство на земеделието настояли винопроизводителите да се откажат от тази възможност и в замяна на това да реализират тези инвестиции само по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Производителите на вино приели това предложение, защото на бранша било обещано да бъде определен за приоритетен сектор по ПРСР и да има бонус точки спрямо другите проекти.

Оказа се, че обещанието е дадено по време на служебното правителство, когато министър на земеделието и храните бе Васил Грудев.

Самият Грудев присъстваше в залата и обяви, че със сигурност е дадено обещание, че проектите за винопроизводство ще са допустими, но не е давано обещание да са приоритетни.

„Категорично, проекти за модернизация на винзаводи по мярка 4.2 на новата програма за развитие на селските райони ще бъдат одобрени. Целият ресурс по мярката е 270 млн. евро до 2020 г. Толкова много средства не могат да бъдат изразходвани от производителите на плодове, зеленчуци, месо и мляко, така че със сигурност ще останат средства за винопроизводство.

Ако направим виното чувствителен и приоритетен сектор, то тогава целият този ресурс ще бъде усвоен от винопроизводители, които ще заявят проекти за 2-3 млрд. лв. Тогава нито един проект за преработка на плодове и зеленчуци няма да може да се финансира“, каза още Грудев.

На въпрос какви са гаранциите, че в модернизираните цехове за преработка на плодове и зеленчуци ще се преработва българска суровина, Грудев каза, че в наредбата е заложено условия 50% от суровината, която ще преработва модернизираното българско предприятие да е изкупена от български земеделски производители, регистрирани пред държавата.

„Сектор винопроизводство е чувствителен и модернизацията е задължителна. Ще ви дам пример след всеки дъжд гроздето се пръска с хеликоптери. Миналата година си купихме 5 трактора и разходите ни за пръскане намаляха с 40%. Освен това постепенно бъчвите в избите трябва да се сменяват на всеки 5 години“, посочи Цветелина Николова, изп.-директор на винарска изба „Катаржина Естейт“.

От Националната лозаро-винарска камара посочиха, че експортът на български вина за Русия е намалял най-много в ЕС със 62%, докато за целия ЕС спадът бил 50%. Освен това браншът осигурявал работа на 200 000 души в редица райони без особени възможности за препитание, както и доста от работниците били от малцинствените групи.

 

15:07ч. 20.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.