:

Тревога: Вирус грози българския домат

Тревога: Вирус грози българския домат

"Пипино вирусът" е унищожителен за производството на българския оранжериен домат.

Агенцията по безопасност на храните изследва домати, внесени от Полша за опасен вирус. Стоката била засечена на борсата в пловдивското село Първенец, предаде БНТ. 

Сигнал за заразата подали зеленчукопроизводители. Болестта не е опасна за хората, но ако пробите за вируса "Пипино" са положителни, това може да се окаже пагубно за реколтата от български оранжерийни домати.

Опасните домати били внесени от Полша през българо-румънската граница. На борсата в Първенец ги продали бързо, защото цената им била по-ниска, а белезите на заразата - трудни за разпознаване.

Доматът с "пипино вирус" е годен за консумация, но е унищожителен за производството на българския оранжериен домат, след заразяването почвата става негодна за години напред.

Агенцията по безопасност на храните в Пловдив започна спешна проверка по случая. Проби от съмнителната стока са изпратени в лаборатория в столицата. Резултатите се очаква да бъдат готови следващата седмица.

Ако зараза все пак бъде установена, цялата продукция и насажденията трябва да бъдат унищожени. Затова от асоциацията на оранжерийните производители настояват контрола по българските граници да бъде завишен за вносните плодове и зеленчуци.

22:24ч. 27.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.