В Израел:

Високи технологии помагат на земеделците

Високи технологии помагат на земеделците

Изкуствен интелект, детайлно наблюдение и уникална база данни пренасят високите технологии във фермите. С камери в обработваемите площи и сензори, отчитащи климатичните условия, израелската технологична компания Prospera дава възможност на фермерите да контролират дистанционно с максимална точност земята си. Посредством анализи в реално време, те могат да наблюдават това, което се случва с посевите им – от отделните листа на всяко растение до цялостното следене на полето с всичките му насаждения. Този достъп им позволява да се спрявят с проблеми с напояването или с такива, причинени от животни или болести.

“Селското стопанство е изключително подходящ сектор за приложение на изкуствения интелект”, смята Даниел Копел, изпълнителен директор и съосновател на Propsera.

Вече действаща в средноголеми и големи парници в Европа, Северна Америка и Израел, технологията на Prospera се ползва във ферми, които доставят стоки за някои от най-големите вериги супермаркети в Европа и САЩ, казват от компанията.

“Propsera генерира уникална и собствена информация за насажденията на такова ниво на детайлност, каквото не е имало досега”, обяснява Адам Фишер, един от хората, които наскоро са финансирали дейността на фирмата със 7 млн. долара. Предвижда се получените средства да бъдат използвани за по-нататъшно разширение на доставките на продуктите на Prospera, базирани на изкуствен интелект и предназначени за фермерите и селскостопанския бизнес навсякъде по света, заявяват от компанията.

Самата Prospera е базирана в израелската столица Тел Авив. Основана е през 2014 г. от компютърни специалисти, които осъзнали, че могат да доставят програми и иновативни решения на фермерите чрез ползване на анализ на данни и изкуствен интелект.

Благовеста МАРИНОВА

 

06:49ч. 23.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.