Предупреждение:

Внася се болно картофено семе, има рискове за почвата

Внася се болно картофено семе, има рискове за почвата

Фирми внасят картофено семе, което е заразено с гъбни заболявания. Това крие рискове не само за бъдещата продукция, но и за земята ни, предупреди Венцислав Каймаканов, председател на Националната асоциация на картофопроизводителите в България.

Често камионите пристигат от чужбина с фалшиви сертификати за посадъчния материал, фермерите го купуват и директно го засаждат. А това е опасно. Имало е случаи, в които картофеното семе започват да се „разкапва“ още в опаковките. Затова не се чудете, когато картофите в чисти планински райони и започнат да боледуват.

Според Каймаканов това може да доведе до „запечатване“ на големи площи за период от 10-15 години, което означава, че в тях няма да може да се отглежда нищо. А това е основен поминък за  високопланинските общини.

Затова нека задължително се спазва редът. Вносните семената трябва да минават през складовата база, оттам да се взимат клубени за анализ и ако всичко е наред, да се освобождават, посочва експертът.

В момента съществуват около 1000 сорта картофи, като у нас активно се садят 27-28 от тях. Те са германски, белгийски, холандски, френски и други. Всеки фермер си е харесал сорт и го отглежда според това къде се намират нивите – дали в Самоков, Пловдив, Гоце Делчев или Родопите.

Все още се садят и няколко български сорта, но в ограничени количества. Ние имахме чудесни картофи – и добивни, и вкусни, и устойчиви на болести, но науката в момента е в криза и това се отразява на сектора. Опитната станция по картофите в Самоков към Селскостопанската академия все още се държи, но ако не се намери финансиране и тя ще загине, предупреждава Каймаканов. А тя е изключително важна за сектора. Там се предлага сертифициран посадъчен материал, на който производителите могат да се доверят.

Чуждите сортове не бива да се използват „на сляпо“. Адаптацията им може да продължи една–две години и чак на третата показват качествата си. Затова фермерите, особено по-големите, трябва да правят свое сортоизпитване.

08:32ч. 06.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.