:

Съюзът на говедовъдите: Изкуствено се занижават цените на млякото

Съюзът на говедовъдите: Изкуствено се занижават цените на млякото

Министерството на земеделието ще търси доказателства за евентуален картел в млечния сектор, съобщи министър Десислава Танева, цитирана от БНР.

Съмненията на животновъдите са, че мандрите изкуствено свалят изкупните цени на суровина. И това става точно в месеците, когато фонд "Земеделие" започва да изплаща субсидиите за фермерите.

Проверки за картел трябва да се направят и в други сектори - каза Михаил Михайлов от Съюза на говедовъдите и поясни:

"Приветстваме такива проверки и те не би трябвало да бъдат само за мандрите, а трябва да се поемат подред и фуражни заводи, и фирми, които внасят консумативи за животновъдството, колкото за картел, никой не може да каже има ли, няма ли, но като се направят проверки на всякакво ниво, може да се окаже, че има и такова нещо."

В момента изкупните цени на млякото в Южна България се движат в рамките средно между 60 и 62 стотинки, в Северна България  са около 50 и 55 стотинки. Според Михайлов това не са нормални цени, защото последните изследвания показват, че себестойността на млякото е 65 стотинки.

Обикновено разследванията за картел при цените продължават около година, затова на този етап подробности по откритата процедура няма да бъдат съобщавани.

21:44ч. 28.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.