Търговски баланс:

Вносът на пресни зеленчуци и плодове расте, износът също

Вносът на пресни зеленчуци и плодове расте, износът също

През първите четири месеца на 2016 г. вносът на пресни зеленчуци и плодове расте, отчита Агроминистерството, като се позовава на предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Износът на пресни плодове и зеленчуци също расте заради реекспорта на цитруси, коментират от института, цитиран от в. "Земя".

За периода вносът на пресни зеленчуци се увеличава с 13,9 % спрямо същите месеци на предходната година до 99,8 хил. т, а този на пресни плодове — с 4,9% до 83,5 хил. т. Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на отчетения ръст на доставките на домати, краставици, моркови, пиперки и зеле между 13 % и 51 %.

Сред внасяните в по-големи количества пресни зеленчуци, намаление се отчита при вноса на картофи, праз и други лукови зеленчуци. При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Така ръстът на общия внос на пресни плодове за периода се определя главно от увеличение на внесените количества цитруси с близо 4хил. т, до 41,9 хил. т.

Сравнително голям дял формират и доставките на ябълки, които обаче намаляват с 8 % спрямо четирите месеца на предходната година.

Сред останалите продукти, внасяни в по-значителни количества, чувствително увеличение на вноса на годишна база се наблюдава при ягодите — с 61 %.

От януари до април 2016 г. от страната са изнесени 8,8 хил. тона пресни зеленчуци и 10,3 хил. т пресни плодове. Най-голям принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци имат краставиците, доматите и зелето, чийто експорт нараства между 32 % и 65 % на годишна база.

Значително увеличение се отчита и при износа на моркови – над три пъти, и пиперки – с 40 %. От друга страна, износът на картофи се свива с 94 % на годишна база, а този на лук – със 78 %.

Спрямо същия период на 2015 г. средните цени на прасковите, оранжерийните домати и черешите растат съответно с 12 %, 37,4 % и 54,3 %, а на картофите е на същото ниво.

Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин № 28/2016)

 

 

 

09:11ч. 16.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.