:

Водорасли вместо оборски тор за градината

Водорасли вместо оборски тор за градината

Водораслите са истинска досада за туристите на плажа, но са отлично средство за подобряване на почвеното плодородие. У нас най-често градините се подхранват с оборски и птичи тор, компост,  листовка и някои други „създатели“ на хумус.

Водораслите обаче вършат същата работа, защото са богати на много полезни вещества. Отделя се топлина и почвената структура се подобрява. Освен това не се нуждаят от предварително компостиране, а директно се закопават. Единственото изискване е предварително да бъдат добре измити от солта. Не на последно място за живеещите край морето са безплатни. Нормата е една кофа на 1 кв. м. Внасянето в почвата се прави преди засаждане на растенията, но на разстояние от корените.

Идеята може да изглежда екзотична, но истината е, че в момента на пазара се предлага широка гама от вносни органични торове, на базата на морски водорасли. Те намират все по-широко приложение в овощарството и зеленчукопроизводството. За съжаление, не могат да се използват в биоземеделието, защото европейските регламенти  допускат само прилагане на оборски тор и тор от калифорнийски червей, коментираха от сертифициращата организация „Балканбиосерт“.

Според проф. Христо Етрополски този метод за повишаване на хумусното съдържание е приложим само за бедни почви, каквито има във високопланинските райони. „Основният проблем на нашите почви е глината, а не хумуса, но истината е, че фермерите трябва да полагат повече системни грижи за земята си“, посочи професорът. 

Без хумус почвата не е нищо друго освен смляна скала. При обработка на площите съдържанието му намалява, затова стопаните трябва да използват различни методи за неговото обогатяване.

20:49ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.