В двора:

Време е да зазимите градината

Време е да зазимите градината

Топлата есен даде шанс и на най-заетите да подготвят дворовете си за зимата. Вероятно розите са вече изрязани и загърлени, лехите с лук и чесън за зелено са подготвени, а ябълките и крушите - изпръскани с карбамид срещу струпясване. Има и други дребни на пръв поглед, но съществени неща, които трябва да се свършат преди настъпването на студовете.

Клоните на по-малките туи, юниперусите и кипарисите трябва да се привържат плътно към стеблата им. Така ще ги предпазите от измръзване и счупване. Мокрият сняг през януари миналата година унищожи много вечнозелени растения.

Привързване под формата на пашкул трябва да се приложи и за юките. Те са много издръжливи на жега, но студовете и снегът ги разкривяват.

Ако имате скоро насадени топлолюбиви растения като киви и смокини, трябва да ги загърлите добре. Стеблата им може да привържете към колче, да затрупате със слама и да покриете със зебло, парче геотекстил или усукан на фитил найлон. Така ще презимуват успешно, а след няколко години ще се аклиматизират и завиването им няма да се налага.

Ако не сте успели да засадите луковиците на пролетните цвета, все още може да го направите. Големите търговски вериги от типа „Направи си сам“ предлагат намаления на лалета, нарциси  и минзухари. В по-топлите и слънчеви дни все още може да садите рози и декоративни храсти.

11:18ч. 27.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.