Календар:

Време е за пръскане срещу къдравост по прасковата с бордолезов разтвор

Време е за пръскане срещу къдравост по прасковата с бордолезов разтвор

В края на октомври се извършва едно от най-важните пръскания на прасковите, което цели да предпази насажденията от опасната и труднолечима болест – къдравост. Тя е в състояние да повреди напълно листната маса на овощното дърво, да забави развитието му и да намали добивите през следващата година.

Борбата срещу заболяването, което се предизвиква от гъбата Taphrina Deformans  трябва да започне през есента, когато върху дърветата са останали 10% от листата. Презумпцията е: докато все още не са засъхнали следите от листните дръжки, да бъдат убити  попадналите там спори на къдрясването. След поникването на спорите и прорастването на мицелите в тъканите на пъпката няма спасение.

Другото важно условие за постигане на добри резултати е процентното съдържание на разтвора. Агрономите най-често препоръчват двупроцентов разтвор. Но правилната концентрация е от 2,5 до 3% бордолезов разтвор, с който растенията се пръскат обилно до посиняване.

Второто предпазно пръскане е с 1% бордолезов разтвор, но през март, когато се покажат розовите точки на върха на плодните пъпки.

След това е забранено използането на медния сулфат през целия сезон, когато има листна маса. Това се отнася и за ябълката. Именно зелените листа има риск да "изгорят."

Могат да се приложат допълнителни пръскания и по времена вегетацията, ако времето е влажно и хладно, като се използват препарати като „Дитан“, „Тирам“ и други. Тези препарати обаче са контактни – това означава, че след всеки дъжд пръсканията трябва да се повтарят. Ако нямате такава възможност, използвайте „Скор“, който има системно и лекуващо действие.

09:09ч. 25.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.